Bundesliga - 2023.9.18.

Klubtörténelmi siker egy különleges napon

Megszerezte első győzelmét a Heidenheim a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga): az újonc hazai pályán 4–2-re verte meg a Werder Brement a 4. forduló vasárnapi játéknapján. A vasárnapi másik mérkőzésen is hat gól született, a 3–3 után a Darmstadt és a háromgólos hátrányból talpra álló Mönchengladbach is nyeretlen maradt.

HEIDENHEIM–WERDER BREMEN 4–2

A Heidenheimet kísérti „a kettő–nulla a legveszélyesebb eredmény” futballközhely: az újonc a hazai bemutatkozáskor 2–0-s vezetésről kapott ki a Hoffenheimtől, a következő fordulóban 0–2-ről mentett pontot Dortmundban. A most vasárnapi forgatókönyv a következőképpen működött:

Tim Kleindienst tizenegyesével és Eren Dinkci lövésével előállt a „szokásos” 2–0, ezúttal az újonc javára, csakhogy a brémaiak a második félidőben egyenlítettek: a szünetben becserélt Marvin Ducksch a saját kihagyott büntetője után a kipattanóból fejjel „helyesbített”, majd Mitchell Weiser szintén fejjel talált be. Eddig minden ismerős.

Csakhogy a folytatás! Négy perccel a kapott gól után, Jan-Niklas Beste előkészítéséből Dinkci berúgta a második gólját, majd Beste maga is lőtt egyet – a vége 4–2, a Heidenheim megszerezte története első győzelmét a német élvonalban. 

Nagyszerű ajándék egy különleges pillanatban: Frank Schmidt 16 évvel ezelőtt éppen ezen a napon vette át a Heidenheim vezetőedzői posztját. Akkor még a negyedik osztályban szerepelt a csapat – Schmidt vezetésével azóta új pályára állt.

DARMSTADT–MÖNCHENGLADBACH 3–3

Remekül indult a másik feljutó vasárnapi programja is: a Darmstadt a szünetben már három góllal vezetett a Mönchengladbach ellen – a Kicker adatai szerint második vonalból érkező csapatnak még sosem volt ilyen gólerős félideje a Bundesligában.

A folytatás aztán bonyolódott: a második félidő elején Matej Maglica kezezésért piros lapot kapott, a Borussia büntetőt rúghatott, de az még kimaradt – Marcel Schuhen kivédte Tomás Cvancara lövését. Néhány perccel később Jordan Siebatcheu már tényleg szépített, és az emberelőnyben játszó Gladbach vérszemet kapott: Florian Neuhaus hamarosan belőtte az újabb vendéggólt, és Cvancara egyenlítése sem késett sokáig.

A hazaiaknak maradt legalább az egy pont megőrzése, azt a feladatot hősiesen védekezve megoldották – a vége 3–3, azaz mindkét csapat tovább vár az idénybeli első bajnoki győzelmére.

NÉMET BUNDESLIGA
4. FORDULÓ, vasárnapi mérkőzések

Heidenheim–Werder Bremen 4–2 (Kleindienst 5. – 11-esből, Dinkci 44., 68., Beste 76., ill. Ducksch 49., Weiser 64.)
Darmstadt–Borussia Mönchengladbach 3–3 (Mehlem 8., Maglica 10., Skarke 33., ill. Siebatcheu 56., Neuhaus 73., Cvancara 77.)
Kiállítva: Maglica (48. – Darmstadt)

Szóljon hozzá!