Premier League - 2023.12.29.

A West Ham megcsinálta, megint legyőzte az Arsenalt

Az Arsenal hazai pályán 2–0-ra kikapott a West Ham Unitedtől az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 19. fordulójának csütörtök késő esti mérkőzésén, ami azt is jelenti, hogy fél távnál Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool vezeti a Premier League tabelláját.

Nyomasztó fölényben futballozott az Arsenal az első félidőben – Bukayo Saka lőtt egy kapufát, fejesével óriási védésre kényszerítette Alphonse Areolát, egy varázslatos Martin Ödegaard-sarokpassz után is kihagyott egy nagy helyzetet –, azonban gólt a West Ham United ért el.

A 13. percben Tomás Soucek lőtt közelről a kapuba; a VAR vizsgálta, hogy a gólpasszt felszolgáló Jarrod Bowen az alapvonalon túlról kanalazta-e vissza a labdát, a döntés végül az lett, hogy nem (0–1).

Az „ágyúsok” támadásainak jegyében kezdődött a második játékrész is, de mire az Arteta-csapat úgy istenigazából kapujához szegezhette volna vendégét, már kétgólos hátrányban volt: az 55. percben, James Ward-Prowse bal oldali szöglete után Konsztantinosz Mavropanosz látványos gólt fejelt (0–2).

Az Arsenal természetesen nem törődött bele a vereségbe, és ha a második gól okozta zavart nem is tudta levetkőzni, támadott szinte szakadatlan. A hatékonyság azonban hiányzott, ráadásul a hajrában, Saka 16-oson belüli esésénél a VAR sem hozott neki kedvező döntést.

Areola biztos kézzel őrizte a vendégkaput, újabb bravúrt csak egyszer, Ödegaard 90. percbeli bombájánál kellett bemutatnia.

A rendkívül szervezetten, odaadóan futballozó „kalapácsosoké” lehetett volna a csattanó, de David Raya kivédte Mohamed Benrahma 95. percbeli büntetőjét – ez persze a lényegen nem változtatott: a West Ham öt nappal a Manchester United legyőzése után újabb nagy skalpot szerzett, és két hónapon belül másodszor is megverte az Arsenalt (a Ligakupában 3–1 volt az eredmény november elején).

Az Arsenal először szenvedett vereséget hazai pályán ebben a bajnoki kiírásban; a legutóbbi otthoni legyőzője a Brighton volt, májusban (0–3).

Szóljon hozzá!