Egyéb - 2016.11.16.

A válogatottból visszavonuló: Juhász Roland.

Juhász Roland

Született: 1983. július 1., Cegléd

Posztja: Középhátvéd

Válogatottság: 95 mérkőzés (6 gól)

Mezszám: 23

 

Talán az utóbbi évtized legmeghatározóbb mezőnyjátékosától búcsúzunk a svédek elleni barátságos mérkőzésen. A védelem oszlopa volt 12 éven keresztül a meggypiros mezben.

Juhász 2004. április 25-én mutatkozott be a magyar válogatottban Lothar Matthäus irányítása alatt. Ezen a felkészülési találkozón a Japánokat fogadtuk Zalaegerszegen. Pár fiatalt bedobott a német szövetségi kapitány erre a mérkőzésre, köztük a 21 éves Juhász Rolandot, aki góllal hálálta meg a bizalmat első meccsén és ezzel bent is ragadt a keretben. Majd később egyre meghatározóbb szerepet kapott a válogatottban.

Juhász gól (1:20-tól):

Egy évre rá, hogy bemutatkozott a nemzeti csapatban, Belgiumba igazolt az Anderlecht csapatába, ahol 8 évet húzott le és ott is alapemberré vált. Ezt a belga tapasztalatot a válogatottban is tudta kamatoztatni. De a címeres mezben nem jöttek olyan könnyen a sikerek, mint Belgiumban. Ebben az időszakban beleszaladtak egy-két pofonba a magyarok. Nem tudtunk se a 2006-os VB-re, se a 2008-as EB-re kijutni. A 2008-as EB selejtezőkön pedig egy hatalmas csalódás is érte, mely szerinte is a legnehezebben feldolgozható meccs volt a pályafutása során. Az a bizonyos máltai vereség. 2-1-re kikaptunk a miniállamtól. A selejtezősorozat se volt leányálom, mivel az utolsó előtti helyen végeztünk a csoportban. Épp az egyetlen győzelmüket ellenünk arató Málta előtt.

Az EB-selejtezők között viszont volt egy barátságos mérkőzés, amit mindannyian szép emlékként őrzünk. Olaszországot fogadtuk a Puskás Ferenc Stadionban. Amelyen Juhász Roland legszebb gólját szerezte talán egész pályafutása során. Félfordulatból vette be Buffon kapuját ezzel egyenlítve az aktuális világbajnok ellen. A mérkőzést végül 3-1-re nyertük, mely kicsit visszahozta a reményeket a magyar futballba a kínos EB-selejtező sorozat közben. Később a regnáló EB-győztes Görögország ellen is betalált, ahol szintén nyertünk 3-2-re.

A videón 1:10-től Juhász gólja:

A további selejtezősorozatok se hoztak túl sok szerencsét se Rolinak, se a válogatottnak, egészen a 2016-os EB-ig. Ez volt Juhász utolsó esélye, hogy kijusson egy világversenyre. Amellyel végre élni tudtunk. A pótselejtezőkön nem játszott ugyan, de az EB-n ott volt és játszott is az osztrák mérkőzés kivételével mindegyiken. Ezzel beteljesült válogatott pályafutása és már csak a búcsú maradt, ami el is jött a svédek ellen.

12 és fél éven keresztül 95 mérkőzésen lépett pályára a nemzeti csapat színeiben megannyi boldogságot és néha keserűséget szerezve a válogatottnak.

A mérkőzés utáni interjú Juhásszal:

De csak a szépre emlékszünk! Köszönjük Roli! 

 

 

 

Szóljon hozzá!