Egyéb - 2017.6.28.

Radikális reformok? Változások előtt a labdarúgás szabályai

Hatvanperces meccseket, gyorsabb játékot és fegyelmezettebb labdarúgókat akar látni a nemzetközi szabályalkotó testület – vajon a drasztikus módosítások előrelendíthetik-e a futballt?

 

 

El tudják képzelni, amint a játékvezető a hatvanadik percben lefújja a mérkőzést?

És mi lenne, ha szabadrúgást ítélnének a Real Madrid javára, az ellenfél kapujától húsz méterre, Cristiano Ronaldo pedig a védjegyévé vált terpeszből indulva nekifutna a labdának, majd tolna rajta egyet, és csak utána lőné kapura?

A labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete (IFAB) ugyanis olyan újítások bevezetését terjesztette elő, amelyek gyökeresen megváltoztatnák a futballt. A testületet a következő elvek vezérelték: a játékosoknak tisztelettudóbban kell viselkedniük, növelni kell a tiszta játékidőt, valamint vonzóbbá és látványosabbá kell tenni a sportágat.

A legdrasztikusabb változás kétségtelenül a hatvanperces mérkőzés be-vezetése lenne, tiszta játékidővel. Ebben az esetben a játékvezető mindig megállítaná az órát, ha a labda az alap- vagy oldalvonalon túlra gurul, ha csere történik, illetve addig, amíg a szabálytalanság vagy a gól után ismét játékba nem hozzák a labdát. A felmérések szerint ugyanis a kilencvenperces játékidőből mindössze hatvanban van játékban a labda – az IFAB szerint ezért lenne szükség változtatásra. Szintén újítás lenne, ha a játékos a szabad- és szögletrúgásokat magának is lepasszolhatná, azaz vezetni is elkezdhetné a labdát, a kapuskirúgást pedig mozgó labdával is el lehetne végezni. Emellett fontolgatják, hogy a büntetőknél pedig semmiképp sem lehetne gólt szerezni a kipattanó után.

Szóljon hozzá!