Hazai - 2018.5.29.

Vb-pályázók az MLSZ-nél

Minden idők legnagyobb eseményére készül a világ labdarúgása, hiszen a 2026-os világbajnokságon már 48 csapat részvételét tervezi a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). A torna rendezésére pályázókat Budapestre hívta a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) vezérkara.
Csányi Sándor MLSZ-elnök és FIFA-alelnök vezetésével a hazai szervezet az elmúlt években együttműködést alakított ki a térség labdarúgó-szövetségeivel azért, hogy a közös érdekek és feladatok mentén közös stratégia alakuljon ki. A kedden Budapesten Lengyelország, Liechtenstein, Svájc és Szlovákia futballvezetőinek részvételével megtartott összejövetel célja az volt, hogy a társult országok vezetői megismerjék a 2026-os világbajnokság szervezésére kandidáló országok programját. A tervek szerint ez lehet a FIFA történetének legnagyobb eseménye 48 csapattal, 80 mérkőzéssel és mintegy 1100 játékossal.
Elsőként az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó által közösen megpályázott esemény, a United Bid szereplői ismertették elképzeléseiket, reményeik szerint ez lesz az első vb, amelyet három ország rendez közösen. A küldöttség a legmagasabb szinten képviseltette magát: jelen volt Carlos Cordeiro, az Egyesült Államok Labdarúgó-szövetségének elnöke, Decio de María, a mexikói szövetség elnöke és Steven Reed, a kanadai szövetség elnöke is.
A második prezentációt az ötödször pályázó Marokkó labdarúgó-szövetsége tartotta, amelynek egyik nagykövete a korábbi német világklasszis futballista és magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus. A felmérések alapján az észak-afrikai országban óriási a projekt támogatottsága. Marokkóban „elérhető” világbajnokságot álmodnak a szervezők, amely kedvező árakkal várná a szurkolókat. A 12 rendező város mindegyike közel fekszik egymáshoz, ami kedvez a csapatoknak és a szurkolóknak is.
A FIFA moszkvai kongresszusán, a nyári világbajnokság előtt dönt a 2026-as torna helyszínéről.

A kép forrása: mlsz.hu

Szóljon hozzá!