Hazai - 2023.3.9.

Az U17-es válogatott kikapott a norvégoktól

Egygólos vereséget szenvedett Norvégiától a hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő U17-es magyar labdarúgó–válogatott Tatabányán.

Utolsó előtti felkészülési mérkőzését játszotta az U17-es válogatott a május 17-én kezdődő, hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokság előtt, az elitkörös Norvégiát fogadta Tatabányán. Belvon Attila szövetségi edző együttesének ez volt idénybéli negyedik tesztmeccse, februárban a spanyolországi edzőtáborban kétszer csapott össze az írekkel (0–1, 0–0), egyszer a skótokkal (1–0). A szakember a szerdai találkozó előtt úgy fogalmazott, szeretnék tovább erősíteni a szervezettséget, a kezdeményező védekezést, és az a cél, hogy javítsanak az átmenetek minőségén.

Az első félidőben szembetűnő volt, hogy a vendégek sok gondot okoznak a magyar védőknek a széleken, sebességben és labdabiztosságban érezni lehetett némi különbséget az Eb-re vágyó skandinávok javára. Az első hazai lehetőségre a játékrész közepéig kellett várni, a 25. percben Molnár Csaba nagy helyzetben a kapu mellé lőtt, majd a kapust megelőző Bagi Ádám fejelt centiméterekkel a kapu jobb oldala mellé. A kiegyenlített első félidő végén a norvégok átvették az irányítást, a jobb oldalon sokszor veszélyeztettek és elfutást követően vezetést szereztek.

Amíg a szünetben Belvon Attila csak egy helyen változtatott, a túloldalon Jan Peder Jalland hatot – talán emiatt lehetett az a benyomásunk, hogy a vendégek frissebbek. A fordulás után a 68. percig kellett várni az újabb nagy magyar helyzetre, Simon Benedek csele után Kern Martin néhány méterről becsúszva azonban a kapu fölé emelte a labdát. Hiába az akarat, a norvégok különösebb erőfeszítés nélkül, szervezetten védekezve megőrizték előnyüket, így hazánk több alapemberét is nélkülöző U17-es válogatottja vereséget szenvedett – a kontinenstorna főpróbája áprilisban, vélhetően Eb-résztvevő válogatott ellen lesz hazai pályán.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Norvégia 0–1 (0–1)
Tatabánya, 100 
néző
MAGYARORSZÁG: Yaakobishvili Á. – Lengyel, Umathum, Kaczvinszki, Hornyák – Molnár Cs. (Girsik, 61.), Balabás (Somfalvi, a szünetben), Kern, Varga Z. (Mohai, 67.) – Bagi (Tóth L., 61.), Simon B. (Katona I., 79.). Szövetségi edző: Belvon Attila
G: 
Randen (34.)
MESTERMÉRLEG
Belvon Attila: – A csapat nagyon akart, de görcsösen játszott. Van hiányérzetem, mert sokat hibáztunk, és nehezen reagáltunk arra, amire számítottunk a norvégoktól, valamint az átmeneteink sem voltak megfelelő sebességűek. Ahhoz, hogy a nemzetközi szinten sikeresek legyünk, sokkal több mélységi beindulásra és a védelem megbontására lesz szükségünk.

Szóljon hozzá!