Európa Bajnokság - 2023.3.24.

Cristiano Ronaldo gólokkal tette emlékezetessé világrekordját

Portugália korán vezetést szerzett Liechtenstein ellen, aztán a második félidőben lőtt újabb gólokkal 4–0-ra megnyerte a két labdarúgó-válogatott csütörtök esti lisszaboni Európa-bajnoki selejtezőjét. Cristiano Ronaldo a 197. válogatott mérkőzésével világrekorder lett, és a csapatkapitány – kétszer is – kipipálta a 47. válogatottat, amelynek gólt lőtt a karrierje során. Ugyancsak a J-csoportban történt: Bosznia-Hercegovina hazai pályán 3–0-ra megverte Izlandot, míg Szlovákia meglepetésre nem bírt otthon Luxemburggal (0–0).

PORTUGÁLIA–LIECHTENSTEIN 4–0

Roberto Martínez, az új szövetségi kapitány Rui Patrício – Danilo Pereira, Rúben Dias, Goncalo Inácio – Joao Cancelo, Bruno Fernandes, Palhinha, Raphaël Guerreiro – Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Joao Félix összeállításban küldte pályára a portugál válogatottat, azaz az Eb-selejtező nyitánya mérföldkövet jelentett Cristiano Ronaldo pályafutásában.

A csapatkapitánynak ez volt a 197. mérkőzése a portugál nemzeti csapatban, ezzel maga mögött hagyta Bader al-Mutavát, és egyedül mondhatja el magáról: ő a világ legtöbbszörös válogatott labdarúgója. (A 38 éves kuvaiti rivális sem vonult még vissza, úgyhogy a párharcot nem tekinthetjük lezártnak.)

A meccs jól kezdődött a portugálok számára, hiszen a 8. percben, egy szögletet követő rövid felszabadítás után Joao Cancelo a vendégek kapujába lőtt – a labda egy védőn is irányt változtatott, 1–0.

A gólparádéban reménykedő lisszaboni közönség az első félidőben csak kihagyott helyzeteket (többek között CR-től) és tizenegyesgyanús helyzetek VAR-ozását láthatta, valamint egy minden erejével a védekezésre összpontosító, a szerencsével sem hadilábon álló liechtensteini csapatot.

A második félidőre aztán megjöttek a gólok is: a 47. percben Bernardo Silva közeli lövéssel büntette a bizonytalan vendégvédelmet (2–0), majd Cristiano Ronaldo percei következtek – a kapitány előbb értékesített egy tizenegyest (3–0), majd 17 méteres szabadrúgásbombával keserítette el Benjamin Büchel kapust, beállítva a végeredményt (4–0)

Egy kis stat: Cristiano Ronaldo, akit a 78. percben lecseréltek, a 119. és a 120. gólját szerezte a válogatottban (ez a világrekord eddig is az övé volt), és a liechtensteini a 47. válogatott, amelyiknek a kapujába talált karrierje során. Korábban kétszer is játszott a fejedelemség válogatottja ellen, de csak gólpassz jött össze neki.

Szóljon hozzá!