Hazai - 2023.3.15.

Megvan a Fehérvár új vezetőedzője

A 44 éves svéd vezetőedző lett a székesfehérváriak első csapatának trénere – jelentette be a klub.

A lengyelországi Szczecinben született 44 éves Bartosz Grzelak Svédországban nőtt fel, s korosztályos válogatott is volt. A szakember több alsóbb osztályú svéd együttes mellett egy évet Norvégiában légióskodott. Grzelak 2011-ben a Frejtől vonult vissza, majd nyáron már az akkor harmadosztályú csapat vezetőedzője lett, s 2014-ben a csapatot második helyig vezetve jutott fel a másodosztályba.

A Frejt 2017-ig irányító szakember 2018-ban a svéd U21-es válogatott másodedzője lett, majd 2020-ban az AIK vezetőedzőjének nevezték ki, mellyel első idényében ugyan csak kilencedik helyen végzett, de 2021-ben a Malmö mögött csak rosszabb gólkülönbség miatt lett ezüstérmes a fővárosi társaság. Az AIK a 2022-es idényben ötödik helyen zárt a svéd első osztályban, ám Grzelak az évad végén távozott a csapattól.

„Kétségtelenül nehéz helyzetben van most a csapat, ezzel együtt is izgatottan és büszkén várom azt, hogy elkezdhessem a munkát a Vidinél. Nincs itt az ideje annak, hogy a hosszú távú terveinkről beszéljünk, a jelenben kell élnünk és dolgoznunk – a feladat mindenki előtt ismert. 2020-ban az AIK-nél kicsit hasonló szituációban vettem át az irányítást, az a tapasztalatom, hogy ilyenkor az a legfontosabb, hogy az egész klubnak, minden játékosnak, stábtagnak és munkatársnak egy irányba kell húznia, és közösen kell mindent megtennünk azért, hogy elérjük a célunkat. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy a szezon előtt mindenkinek nagyobb elvárásai voltak a csapat szereplésével kapcsolatban, de ezt most már félre kell tenni, mindent elkövetek majd azért, hogy eredményesebben szerepeljen a Vidi, és közben a játékosok is fejlődjenek egyénileg!” – mondta a szerződés aláírása után az új vezetőedző.

„Fontos szempont volt a választásnál, hogy olyan edzőről beszélünk Bartosz személyében, akinek nem ismeretlen ez a helyzet, ugyanis az AIK-nál hasonló szituációban vette át, majd ezüstéremig és nemzetközi kupaszereplésig vezette a csapatot. Az első pillanattól éreztük rajta a nyitottságot és motivációt a feladat iránt. Már amikor először leültünk vele beszélgetni, látszott, hogy utánanézett a csapatnak, tisztában volt a játékosainkkal. Több lehetőség közül választotta a Vidit, nagyon szimpatikus volt, hogy éreztem rajta, hogy itt akar dolgozni. Meggyőzött minket, bízunk benne, hogy olyan új impulzust ad a csapatnak, aminek köszönhetően az utolsó tíz mérkőzésre a csapat elindul felfelé” – nyilatkozta Juhász Roland sportigazgató.

Bartosz Grzelak 2025. június 30-ig érvényes szerződést kötött a klubbal, a tervek szerint egy segédedző még a héten csatlakozik majd első csapat szakmai stábjához.

Szóljon hozzá!