Bajnokok Ligája - 2023.4.19.

A Napoli kiejtésével 16 év után elődöntős a Milan

Az AC Milan a BL negyeddöntő visszavágóján nagyon sokáig úgy is vezetett 1–0-ra a Napoli vendégeként, hogy Oliver Giroud a gólja előtt kihagyott egy tizenegyest. A második félidőben Mike Maignan is védett egy tizenegyest, Victor Osimhen pedig ugyan a hajrában egy fejessel egyenlített, de a Milan nyerte a párharcot 2–1-es összesítéssel.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
NAPOLI (olasz)–AC MILAN (olasz) 1–1 (0–1)
Nápoly, Diego Armando Maradona Stadion, 52 728 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
NAPOLI: Meret – Di Lorenzo, Rrahmani (Östigard 74.), Juan Jesus, Mário Rui (Olivera 34.) – Ndombele (Elmas 63.), Lobotka, Zielinski (Raspadori 74.) – Politano (Lozano 34.), Osimhen, Kvarachelia. Vezetőedző: Luciano Spalletti
AC MILAN: Maignan – Calabria, Kjaer, Tomori, T. Hernandez – Tonali, Krunic – Brahim Díaz (Junior Messias 59.), Bennaszer, Rafael Leao (Saelemaekers 84.) – Giroud (Origi 68.). Vezetőedző: Stefano Pioli
Gólszerző: Osimhen (90+3.), ill. Giroud (43.)

Az első mérkőzésen: 0–1 
Továbbjutott: az AC Milan 2–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Volt miért visszavágnia Luciano Spalletti együttesének, ugyanis az AC Milan áprilisban kétszer is legyőzte BL-negyeddöntős riválisát, hiszen előbb a bajnokságban otthon szaladt bele egy 4–0-s pofonba a nápolyi csapat, majd a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata között az első meccset a piros-feketék nyerték Milánóban 1–0-ra. Ezúttal a hazaiaknál rendelkezésre állt a nigériai gólvágó, Osimhen is, aki első meccsét játszotta ebben az idényben a Milan ellen.

A Napoli a tétnek megfelelő elánnal kezdett és már az első percekben kapuja elé szegezte ellenfelét, de Maignannak ekkor még nem akadt dolga, igaz, előbb a védőknek kellett blokkolnia Kvarachelia lövését, majd Politano kísérlete sem sokkal ment mellé.

A gólhoz mégis a Milan állt közelebb, amikor a Rafael Leaóval szemben elkövetett Mário Rui-szabálytalanság miatt büntetőhöz jutottak a vendégek a félidő derekán, de Giroud balra tartó lövését bravúrral védte Meret. Néhány perccel később pedig ismét a francia támadó került nagy helyzetbe, de 12 méterről, középről leadott lövését is hasonlóan nagy védéssel hatástalanította a hazai kapus.

A két nagy Milan-lehetőség mellett előbb Juan Jesus fej-, aztán  Politano és Mário Rui lábsérülése is megakasztotta a Napoli lendületét, s utóbbi két játékost hamar le is kellett cserélnie Spallettinek, miközben a szünet előtt épp Giroud szorult hosszas ápolásra.

Aztán a 43. percben harmadik nagy helyzetét már gólra váltotta a világbajnok francia, miután Rafael Leao a saját térfelének közepéről indított szólója után hozta kihagyhatatlan helyzetbe Giroud-t. 0–1

A szünet előtt ugyan Osimhen is betalált, de gólját kezezés miatt érvénytelenítette a lengyel játékvezető, Szymon Marciniak.

A második félidő rögtön egy nagy Kvarachelia-helyzettel indult, de hiába próbálkoztak becsülettel a hazaiak, a nagyszerűen védekező vendégek esélyt sem adtak Kvaracheliáéknak az egyenlítésre, hiszen a kapu közelébe nem kerültek Osimhenék, az átlövések pedig nem jelentettek veszélyt Maignan kapujára.

Úgy tűnt, az utolsó tíz percet mégis döntetlenről kezdik a felek, hiszen Di Lorenzo jobb oldali beadását Tomori kézzel blokkolta a tizenhatoson belül, de Kvarachelia büntetőjét Maignan védte!

A Napoli a 93. percben Raspadori beadása után Osimhen fejesével ugyan egyenlített (1–1), a hosszabbítást már nem tudta kiharcolni, így a Milan 2007 óta először jutott elődöntőbe a Bajnokok Ligájában, akkor pedig a Liverpool elleni fináléban meg is nyerte a sorozatot.

 

Szóljon hozzá!