Bajnokok Ligája - 2023.6.21.

BL: magyar edző segíti a Fradi ellenfelét – bemutató

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) Nyonban kisorsolta a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírása selejtezőjének első fordulóját. A Ferencváros a feröeri KÍ ellen játszik, és idegenben kezdi meg a párharcot. Az alábbi cikkben röviden bemutatjuk az ellenfelet.

A Feröer észak-keleti részén található, Bordoy szigetén fekvő Klaksvík az ország második legnépesebb városa ötezer lakosával, 1904-ben alapított futballklubja, a KÍ, azaz a Klaksvíkar Ítróttarfelag pedig az egyik legrégebbi az Atlanti-óceán északi részén található szigetcsoportban. Helyi szinten sikeres egyesület vár az FTC-re, hiszen ellenfele húsz bajnoki címmel, valamint hat Feröeri Kupa-győzelemmel büszkélkedhet.

Nemzetközi szinten kevésbé eredményes a klub, a Bajnokok Ligája selejtezőjében nyolc meccséből kettőt nyert meg, hatot elbukott, az Európa-liga selejtezőjében 22 összecsapásból négyet nyert meg. Legnagyobb sikerét a 2020–2021-es évadban érte el azzal, hogy a Dinamo Tbiliszit kiütve (6–1) az El rájátszásába jutott, ám a történelmi jelentőségű Dundalk elleni párharcot elbukta (1–3). Az előző évadban a BL első selejtezőkörében gyűjtött skalpot, a Bodö/Glimtet győzte le hazai pályán 3–1-re, ám idegenben háromgólos vereséget szenvedett.

Az egyesület becsült piaci értékét 2.68 millió euróra taksálja a Transfermarkt – összehasonlításképpen: az FTC-é meghaladja a negyvenmilliót. Mivel a feröeri bajnokság tavaszi-őszi rendszerben zajlik, a KÍ játékban, illetve ragyogó formában van: tizennégy fordulót követően pontveszteség nélkül áll a tabella élén. Legeredményesebb játékosa a 33 éves, 14-szeres feröeri válogatott csatár, Páll Klettskard tizennégy góllal, míg legértékesebb futballistájának Hallur Hanssont tartják, a 73-szoros feröeri válogatott középpályás háromszázezer eurót érhet.

A nyolc légióst foglalkoztató csapatot a norvég Magne Hoseth irányítja január óta vezetőedzőként, szakmai stábját magyar szakember is erősíti: a 17 esztendeje a szigeteken élő Turi Géza kapusedzői teendőket lát el – emlékezetes, idén májusban a ZTE 2002-es bajnokcsapatának tagját egy meccsre reaktiválta a KÍ, miután mindkét kapusa megsérült, s a 49 éves tréner ragyogóan helytállt, kapott gól nélkül hozta le a HB vendégeként megnyert meccset.

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
Párosítás

1. csoport

KÍ (feröeri)–FERENCVÁROS
BK Häcken (svéd)–The New Saints (walesi)
Ballkani (koszovói)–Ludogorec Razgrad (bolgár)
Shamrock Rovers (ír)–előselejtezős ellenfél
Zalgiris Vilnius (litván)–FK Sztruga (északmacedón)

2. csoport
NK Olimpija Ljubljana (szlovén)–Valmeira (litván)
HJK (finn)–Larne (északír)
Lincoln Red Imps (gibraltári)–Qarabag (azeri)
Raków Czestochowa (lengyel)–FC Flora Tallinn (észt)
Slovan (szlovák)–FC Swift Hesperange (luxemburgi)

3. csoport
Farul Consanta (román)–FC Sheriff Tiraspol (moldovai)
Hamrun Spartans (máltai)–Maccabi Haifa (izraeli)
Urartu (örmény)–Zrinjski Mostar (boszniai)
Partizani (albán)–BATE Boriszov (fehérorosz)
Asztana (kazah)–Dinamo Tbiliszi (grúz)

ELŐSELEJTEZŐ, IZLAND ELŐDÖNTŐ (június 27., kedd)
Atlétic Club d’Escaldes (andorrai)–Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)
Tre Penne (San Marinó-i)–Breidablik (izlandi)
DÖNTŐ (június 30., péntek)
Az elődöntő győztese 

Szóljon hozzá!