Válogatott - 2023.6.18.

Haaland góljával vezetett Norvégia, a hajrában két perc alatt fordítottak a skótok

Skócia a hajrában szerzett két góllal fordított és megverte Norvégiát a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének A-csoportjában. A másik mérkőzésen Grúzia idegenben legyőzte Ciprust.

Nem volt mozgalmas a Norvégia–Skócia mérkőzés első félideje. Az első negyedórában jószerével csak a vendégek térfelén zajlott a játék, ám hiába birtokolták többet a labdát a hazaiak, a passzolgatáson kívül nem sok értékelhető megmozdulást jegyezhettünk fel. Az első játékrész valamirevaló helyzete Sörloth előtt adódott, ám a Real Sociedad csatárának fejesét könnyedén védte Gunn.

A norvégoknál természetesen ott volt a kezdőcsapatban a friss BL-győztes Erling Haaland. A Manchester City futballistája sérülés miatt kihagyta a két márciusi selejtezőt, így ez volt az első fellépése ebben a kiírásban. De az előző, 2020-as Eb-selejtezősorozatban is csupán három összecsapáson játszott, gólt nem szerzett. A motivációjával egyébként nem volt gond, addig küzdött-harcolt a védőkkel, amíg kiharcolt egy tizenegyest, amelyet természetesen ő végzett el. Bal lábbal, kíméletlenül a jobb alsó sarokba lőtt, ezzel a 24. válogatott fellépésén a 22. gólját szerezte, és ebben a selejtezősorozatban ő talált be először a skótok kapujába.

Nem sokkal később Sörloth tekerése után az egyik védő válláról pattant a kapu mellé a labda, és a második félidőben már jobban és veszélyesebben futballoztak a norvégok. Ám hiába a minőségi támadósor, ha hátul gyenge a csapat. A végén ugyanis a hazai védelem bizonytalankodását kihasználva egyenlített, majd fordított a skót válogatott! Lyndon Dykes góllal és gólpasszal vette ki részét a sikerből, a háromból három meccset megnyerő Skócia pedig a spanyolok elleni 2–0-s diadal után újabb fontos győzelmet aratott. Norvégia ilyen védekezéssel aligha jut ki a 2024-es Eb-re, hiába játszik nála a világ egyik legjobb csatára.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT

Norvégia–Skócia 1–2
Oslo. G: 
Haaland (61. – 11-esből), ill. Dykes (87.), McLean (89.)
Ciprus–Grúzia 1–2
Larnaca. G: 
Pittasz (40. – 11-esből), ill. Mikautadze (31.), Davitasvili (84.)

Szóljon hozzá!