Válogatott - 2023.6.16.

NL: az olaszokat megverő spanyolok jutottak be a sorozat döntőjébe

Spanyolország 2–1-re megverte Olaszországot a Nemzetek Ligája elődöntőjében, az aranyéremért a horvátokkal mérkőznek meg vasárnap.

NEMZETEK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ
Spanyolország–Olaszország 2–1 (1–1)
Enschede, Twente-stadion, 30 000 néző. Vezette: Vincic (szlovén)
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Jesús Navas, Le Normand, Laporte, Jordi Alba – Rodri, Merino (Fabián Ruiz, 74.) – Rodrigo Moreno (Asensio, a szünetben), Gavi (Canales, 68.), Yéremi Pino (Ansu Fati, 74.) – Morata (Joselu, 84.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente
OLASZORSZÁG: G. Donnarumma – Tolói, Bonucci (Darmian, a szünetben), Acerbi – Di Lorenzo, Frattesi (Verratti, 76.), Jorginho (Cristante, 61.), Barella, Spinazzola (Dimarco, a szünetben) – Zaniolo, Immobile (F. Chiesa, 60.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Gólszerző: Yéremi Pino (3.), Joselu (88.), ill. Immobile (11. – 11-esből)

Ki lesz az ellenfele Horvátországnak a vasárnapi Nemzetek Ligája döntőjében?

Ez volt a tét a Spanyolország–Olaszország mérkőzésen, és habár sokan lebecsüli a sorozatot, a két futballnagyhatalom roppant komolyan vette a csütörtök esti találkozót. S nem is akárhogyan kezdtek a csapatok!

Még egy perc sem telt el a mérkőzésből, és a múlt heti Bajnokok Ligája döntőjének egyetlen gólszerzője, Rodri vette célba Gianluigi Donnarumma kapuját, ám a labda magasan elszállt a léc felett. Ugyanakkor sok szurkoló még el sem foglalta a helyét, és máris megszerezte a vezetést Spanyolország: Bonucci hibája után Yéremy Pino talált be.

Nem sokáig örülhettek a spanyolok, mert Zaniolo lövése után az első válogatott mérkőzését játszó Le Normand ért kézzel a labdához, a játékvezető tizenegyest ítélt – Ciro Immobile végezte el a büntetőt, és magabiztosan lőtt a kapu jobb alsó sarkába.

Remek iramot diktáltak a csapat, úgy tűnt, a 21. percben Frattesi góljával fordít Olaszország, ám a VAR-vizsgálat után les miatt érvénytelenítették a találatot. A szünetre 1–1-es döntetlennel vonultak a csapatok, majd a fordulás után néhány perc alatt többször is gólt szerezhettek volna a spanyolok. Előbb Mikel Merino közeli lövése után védett nagyot Donnarumma, majd a kipattanó labda után Álvaro Morata három (!) méterről nem találta el a kaput.

Aztán Rodri látványos mozdulattal vette célba az olasz kaput, ám ahogy az első percben, úgy most is fölé lőtt. Ahogy telt az idő, úgy lett egyre óvatosabb mindkét együttes, sem a spanyolok, sem az olaszok nem mertek kockáztatni. Már mindenki berendezkedett a hosszabbításra, ám a négy perce pályára lépő Joselu a hajrában betalált, így Spanyolország jutott a Nemzetek Ligája döntőjébe.

Szóljon hozzá!