Egyéb - 2023.6.26.

U21-es Eb: a kiesés szélén a németek, a továbbjutás küszöbén a franciák

A Romániában és Grúziában zajló U21-es labdarúgó Eb 2. fordulójában a C-csoportból vasárnapi győzelmükkel már továbbjutottak az angolok, viszont a csehek elleni vereséggel nehéz helyzetbe kerültek a németek. A D-csoportban a franciák kerültek közel a továbbjutáshoz a norvégok legyőzésével.

Két forduló után hat ponttal állnak az angolok az U21-es Eb C-csoportjában, ugyanis a csehek után Izrael ellen is 2–0-ra győztek. Ezúttal is gólt szerzett Emile Smith Rowe, az Arsenal támadója és betalált a Newcastle United szélsője, Anthony Gordon is.

Ugyanebben a csoportban elvesztette a második mérkőzését a német válogatott. Antonio Di Salvo szövetségi edző csapata az első találkozón 1–1-es döntetlenre végzett Izraellel, majd vasárnap szoros csatában 2–1-es vereséget szenvedett Csehországtól. Vagyis két forduló után egyetlen pontja van, és az utolsó körben az eddig százszázalékos, gólt sem kapó angol válogatottal játszik. Ráadásul hiába nyer, ha a csehek egy pontot szereznek Izrael ellen, mert akkor mindkét együttes négypontos lesz, és pontegyenlőségnél elsőként az egymás elleni eredmény rangsorol.

A németeknél Dárdai Márton csak csere volt (nem is állt be), és kisebb sérülés miatt a csapat egyik legjobb futballistája, az első mérkőzésen büntetőt hibázó Youssoufa Moukoko sem lépett pályára. Sokáig úgy tűnt, legalább egy pontot szerez a címvédő, sőt, a fordításra is volt esélye, ám a végén a Sparta Praha húszéves védője, Martin Vitík megszerezte a győztes gólt Csehországnak. A németek kiesése óriási meglepetés lenne, mivel a válogatott 2017-ben és 2021-ben is aranyérmes volt, 2019-ben ezüstérmet szerzett, 2015-ben pedig az elődöntőben búcsúzott. Legutóbb 2013-ban fordult elő, hogy nem élte túl a csoportkört, de most nagy az esélye, hogy megismétlődik az akkori kudarc.

A németeknek tehát szerdán mindenképp meg kell nyerniük az angolok elleni rangadót, és szurkolni azért, hogy Csehország ne szerezzen pontot Izrael ellen. Nem túl biztató a helyzet, miközben az előző két tornán a csoportkörben elvérző Anglia már biztosan továbbjutott, és érdekesség, hogy a BBC információja szerint a nagyválogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate is ott volt a Ramaz Sengelia Stadionban. 

A D-csoportban az olaszok egy félidő után már 3–0-ra vezettek Svájc ellen, a második játékrészt azonban átaludták, de 3–2-re így is győztek, ezzel a tabellán az utolsó forduló előtt befogták a svájciakat. Franciaország pedig a továbbjutás küszöbére lépett azzal, hogy az angol Crystal Palace-ban légióskodó Michael Olise góljával 1–0-ra győzött a norvégok ellen. A két forduló után hat ponttal álló franciák csak akkor eshetnek ki, ha kikapnak a záró fordulóban a svájciaktól és hármas holtverseny alakul ki az élen (azonos pontszámnál előbb az egymás elleni eredmény rangsorol), de jelenleg még a gólkülönbségük is nekik a legjobb, tehát hármas holtverseny esetén sem lenne reménytelen a továbbjutásuk.

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ

C-CSOPORT

Anglia–Izrael 2–0
 (Gordon 16., Smith Rowe 68.)
Csehország–Németország 2–1 
(Sejk 33., Vitík 87., ill. Stiller 70.)

Szóljon hozzá!