Egyéb - 2023.6.29.

U21-es Eb: Anglia győzelmével csoportelső, a németek kiestek

Anglia 2–0-ra legyőzte Németországot az U21-es Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, így elsőként jutott tovább C jelű kvartettjéből, míg a Dárdai Mártonnal felálló németek csoportutolsóként estek ki. Izrael legyőzte a cseheket (1–0), és szintén továbbjutott. A D-csoportban Franciaország 4–1-re felülmúlta Svájcot, Olaszország pedig 1–0-ra kikapott Norvégiától. A francia csapat 9 ponttal lett csoportelső, míg az olaszok három egységgel kiestek, Svájc jutott tovább.  

Nyeretlenül, csoportutolsóként esett ki az U21-es Európa-bajnokságról a német válogatott. A címvédő az első mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszott Izraellel, majd 2–1-re kikapott Csehországtól, így eleve bravúrra lett volna szüksége ahhoz, hogy továbbjusson a csoportkörből. Le kellett volna győznie Angliát, és reménykednie abban, hogy a csehek nem szereznek pontot Izrael ellen, továbbá az izraeliek rosszabb gólkülönbséggel zárnak.

Csakhogy a németek számára rémálomszerűen indult a találkozó. Öt perc sem telt el, és az Aston Villa csatára, Cameron Archer megszerezte a vezetést az angoloknak. Körülbelül negyedóra elteltével a Liverpool labdarúgója, Harvey Elliott a felezővonaltól egészen a tizenhatosig robogott, kétgólosra növelve az előnyt. Dárdai Márton kezdőként kapott lehetőséget a német válogatottban, de sajnos nemcsak ő, az egész védelem gyengén teljesített, érezhető volt, hogy sokszor nem igazán tudnak mit kezdeni a gyors angol támadókkal szemben.

Az eredmény nem változott, az egész találkozót Anglia uralta, és százszázalékos teljesítménnyel, kapott gól nélkül jutott be a negyeddöntőbe, ahol Portugália lesz az ellenfele. A 2017-ben ás 2021-ben is aranyérmesként záró Németország számára óriási csalódás az idei szereplés. Legutóbb 2006-ban fordult elő, hogy a válogatott a csoportkört sem élte túl, arra pedig 1996-ban volt példa, hogy egyetlen meccset sem nyert, igaz, akkor még oda-visszavágós rendszerben esett ki a negyeddöntőben. Ezzel az is biztossá vált, hogy a német férficsapat nem lesz ott a jövő évi olimpián.

Izrael ugyanebben a kvartettben Csehország legyőzésével (1–0) továbbjutott a 2. helyen.

D-csoportban késő este Franciaország ismét hengerelt, 4–1-re legyőzte Svájcot, míg Olaszország meglepetésre 1–0-ra kikapott Norvégiától, így nem is jutott tovább. A franciák 9 ponttal zártak, mindenki más viszont hárommal, körbeverés alakult ki, ahol az egymás elleni eredmények döntöttek, így az olaszok és a norvégok kiestek, a svájciak pedig továbbjutottak.  

U21-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ
C-CSOPORT
Anglia–Németország 2–0
 (Archer 4., Elliott 21.)
Izrael–Csehország 1–0 (Gandalman 82.)
D-CSOPORT
Olaszország–Norvégia 0–1
 (Botheim 65.)
Svájc–Franciaország 1–4 (Ndoye 35., ill. Gouiri 16. – 11-esből, Barcola 65., Cherki 76., Caqueret 81.)

Szóljon hozzá!