Egyéb - 2023.9.1.

Haaland az év játékosa, Guardiola az év edzője

Csütörtök este a monacói Grimaldi Forumban a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023–2024-es főtáblájának sorsolása mellett az Európai Labdarúgó-szövetség az UEFA-gálán díjazta az előző idény legjobbjait is. A legjobb férfi labdarúgónak a Manchester City PL- és BL-gólkirály norvég csatárát, Erling Haalandot, a legjobb női játékosnak pedig a BL- és vb-győztes spanyol Aitana Bonmatít választották meg. A férfi edzőknél a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola, a nőknél pedig az angol válogatottat vb-döntőbe vezető holland Sarina Wiegman érdemelte ki az elismerést.

A kategóriánkénti jelöltek listáját nemrég szűkítették egyaránt három-három főre, a férfi labdarúgóknál két Manchester City-játékos, Erling Haaland és Kevin De Bruyne mellett Lionel Messi maradt fent a végső rostán, míg az edzők között Pep Guardiola (Manchester City), Simone Inzaghi (Inter) és Luciano Spalletti (Napoli) versengett a címért.

A legjobb labdarúgónak a norvég kiválóságot, a Bajnokok Ligájában és az angol élvonalban is gólkirályi címig jutó Haalandot látták, akit nemrég az angol játékosok szervezete is az előző idény legjobbjának ítélt meg.

A legjobb edzőnek a férfiaknál a Manchester Cityt Bajnokok Ligája-győzelemre vezető katalán trénert, Pep Guardiolát választották meg, aki BL-döntős riválisának, az Internek az edzőjét, Simone Inzaghit, illetve a Napolit olasz bajnoki címre vezető Luciano Spallettit előzte meg.

A legjobb női játékosnak a Barcelonával Bajnokok Ligáját, a spanyol válogatottal világbajnokságot nyerő Aitana Bonmatít látták a szavazók, a győztes a Chelsea ausztrál labdarúgóját, Sam Kerrt és a Real Madrid kiválóságát, Olga Carmonát előzte meg.

 női csapatok legjobb edzőjének az angol válogatottat világbajnoki döntőbe vezető holland Sarina Wiegmant választották meg, mögötte az FC Barcelona mestere, Jonatan Giráldez és a vb-döntőben az angolokat legyőző spanyolok kapitánya, Jorge Vilda következett a sorban.

A játékosok és az edzők elismerése mellett átadták az UEFA elnöki különdíját, amelyet a német válogatott korábbi kiváló csatára, Miroslav Klose kapott meg.

 

Szóljon hozzá!