Hazai , Légiósok - 2023.9.5.

HLSZ: Varga Barnabás az NB I elmúlt idényének legjobb mezőnyjátékosa, Szoboszlai a légiósok ásza

A Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) harmincharmadik alkalommal kérte ki a játékosok véleményét az idény (2022–2023) legjobbjairól: a férfiaknál hat, a nőknél két kategóriában osztottak díjakat.

Nagy meglepetés senkit sem érhetett a HLSZ 2023-as díjátadó gáláján. Egyrészt, aki figyelte a magyar labdarúgás 2022–2023-as idényének alakulását, sejthette, hogy a hivatásos labdarúgókat tömörítő szervezet tagjai kikre voksolhattak a hat férfi- és a két női kategóriában. Másrészt az eredmények már május 28. óta láthatók voltak a szervezet honlapján, de a válogatott e heti találkozói most, szeptember elején teremtettek tökéletes alkalmat arra, hogy méltó körítést kapjon a díjátadás. Horváth Gábor főtitkár és a szervezők kitettek magukért az óbudai Winehub Étteremben rendezett gálán, amelyen a legjobbaknak járó serlegeket Sigér Dávid, a HLSZ elnöke adta át.

A szervezet idén már 33. alkalommal szavaztatta meg tagságát a legutóbbi bajnoki idény legjobbjairól, a csaknem ezer profi futballista nyolc kategóriában voksolhatott, posztonként öt személyre.

Horváth Gábor, a HLSZ főtitkára kiemelte, hogy reményei szerint a külföldön szereplő magyar válogatott futballisták hatására elindulhat végre egy olyan tendencia, amelyre tíz-húsz éve várnak és amely a környező országokban látszik: hogy ha egy játékos topligában játszik és az értéke a korábbiénak sokszorosára megy fel, az a többi magyar játékos értékére is hatással van. Példaként említette a többi között az első liverpooli gólját vasárnap megszerző Szoboszlai Dominikot, leszögezve: ez nemcsak személy szerint neki, de a többi magyar játékos számára is óriási lehetőség.

 Az év legjobb játékosának a Pakson 26 találattal gólkirályi címet szerző Varga Barnabást választották, a válogatottba először meghívott Szuhodovszki Soma lett a második, míg Dzsudzsák Balázs régi időket idéző formája harmadik helyet ért.

„A legfelső polcon van a tavalyi évem, remélem, hogy az idei még feljebb kerül” – mondta Varga.

Az OTP Bank Liga kapusai között – ahogyan tavaly is – Dibusz Dénest lett a legjobb, ezúttal a kecskeméti Varga Bencét és az elmúlt idényben még Zalaegerszegen védő Demjén Patrikot előzte meg. 

A légiósok közül Szoboszlai Dominik Kerkez Milost és Willi Orbánt megelőzve nyert. A legszebb védésért járó Fülöp Márton-díjat a Budafoki MTE kapusa Gundel-Takács Bence kapta.

„Örülök, hogy sikerült ezt a díjat megnyernem, remélem, hogy jövőre is itt lehetek. Nem volt egyszerű a kezdet Liverpoolban, ezt mindenki tudja, aki új együttesbe igazol, de ezt akartam, ezt vállaltam, csinálom a dolgomat és mindent megteszek a csapatért” – fogalmazott Szoboszlai. Hozzáfűzte: a válogatottért is mindent belead, csapatkapitányként példát kell mutatnia, még ha többeknél fiatalabb is. A nemzeti csapat csütörtökön Szerbiában játszik Európa-bajnoki selejtezőt.

A Kecskemétet ezüstéremig kormányzó Szabó István volt az év edzője, míg játékosa, Katona Bálint a 21 év alattiak között zárt az élen (megelőzve a Puskás Akadémiába berobbanó Gruber Zsombort és a Honvéddal kieső Kocsis Dominikot). Érdekesség, hogy a Ferencvárossal bajnoki címet szerző, azóta menesztett Sztanyiszlav Csercseszov még a legjobb háromba se fért be az edzők között, Bognár György paksi, valamint Szrdjan Blagojevics debreceni teljesítményét többre taksálták a kollégák.

A Merkantil Bank Ligából három olyan játékost díjaztak, akik már az élvonalban futballoznak: Lukács Dániel a DVTK-val jutott fel, Beke Péter Budafokról igazolt Paksra, míg a harmadik helyen záró Németh Krisztián a szintén felkerült MTK-t erősíti. 

Az idény legszebb védéséért járó díjat Gundel-Takács Bence (Budafoki MTE) kapta. Az NB I álomcsapatába öt játékos került be a címvédő Ferencvárosból és három az ezüstérmes Kecskemétből.

A hölgyek között idén is a Fradi kapusa, Bíró Barbara vitte el (a tavaly még a Haladásnál védő Schildkraut Fruzsina és a Puskás Akadémiát erősítő Emilia Dannback előtt) a Zsiborás Gáborról elnevezett kapusdíjat, míg a legjobb női labdarúgónak járó Albert Flórián-vándorkupát Gődér Brigitta kapta a Haladás Viktóriában nyújtott teljesítményéért.

Az OTP Bank Liga 2022–2023-as idényének álomcsapata
Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC) – Botka Endre (Ferencvárosi TC), Samy Mmaee (Ferencvárosi TC), Belényesi Csaba (Kecskeméti TE), Pászka Lóránd (Ferencvárosi TC) – Banó-Szabó Bence (Kecskeméti TE), Dzsudzsák Balázs (DVSC), Szuhodovszki Soma (Kecskeméti TE) – Adama Traoré (Ferencvárosi TC), Varga Barnabás (Paksi FC, jelenleg: Ferencvárosi TC), Csoboth Kevin (Újpest FC)

Szóljon hozzá!