Európa Bajnokság - 2023.9.10.

Koszovói dráma Svájc ellen, a románok nem bírtak Izraellel

Andorra Fehéroroszországgal 0–0-s, Románia Izraellel 1–1-es, míg Koszovó Svájccal 2–2-es döntetlent játszott a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének I-csoportjában.

DRÁMA PRISTINÁBAN

A svájci válogatott – kezdőjében kettő, kispadján pedig egy további koszovói származású játékossal – döntetlenezett Pristinában. A mérkőzést a vendégek kezdték jobban, szűk negyedóra elteltével a jobb oldalról érkező beadást Remo Freuler váltott gólra. A 65. percben Vedat Muriqi gyönyörű fejessel egyenlített, majd ismét Freuler pillanat jött el: a lekészített labdát a koszovói hátvéd, Amir Rrahmani „segítségével” juttatotta a kapuba. A mérkőzés végi hosszabbításból négy másodperc volt hátra, amikor Muriqi újra lecsapott: közeli találatával pontot mentett Koszovónak. 2–2

NEM JÖTT ÖSSZE A ROMÁN GYŐZELEM

Románia továbbra is kijutásra áll, de bosszankodhat elhullajtott pontjai miatt. A 27. percben az izraeli kapus hibáját kihasználva Denis Alibec előnyhöz juttatta keleti szomszédunkat, a szünet után nem sokkal Oszkar Glukh kilőtte a bal alsó sarkot – ezzel Izrael továbbra is tapad a románokra. 1–1

ELBÚCSÚZOTT AZ ANDORRAI VETERÁN

Vélhetően nem ennek a meccsnek az izgalmaitól lesz valaki futballrajongó, láthattunk azonban a pályán egy nagyot küzdő andorrai csapatot, amely ismét pontot szerzett az Eb-selejtezőn. A fehérorosz válogatott a mérkőzés elején szerzett egy VAR által elvett, szabálytalan gólt, ezt követően viszont nem tudott a kapuba találni. A szovjet utódállam válogatottja 15-ször próbálkozott kapura lövéssel, ebből azonban mindössze 3 ment kapura – az ibériaiak esetében 4:1-hez volt ez az arány.

Az andorrai csapatba a 94. percben beállt Ildefons Lima. A 43 esztendős játékos 136. meccsén elbúcsúzott nemzeti csapatától. A veterán középhátvéd 11 gólt szerzett válogatott pályafutása során (ezzel csúcstartó), amely alatt hatszor játszott győztes meccsen. A magyar válogatott ellen négyszer lépett pályára, 3 vereség, valamint a 2017-es 1–0-s győzelem során.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐK
5. FORDULÓ
I-CSOPORT
Andorra–Fehéroroszország 0–0
Andorra la Vella

Koszovó–Svájc 2–2 (0–1)
Pristina. G: 
Muriqi (65., 90+4.), ill. Freuler (14.), Rrahmani (79. – öngól)

Románia–Izrael 1–1 (1–0)
Bukarest. G: 
Alibec (27.), ill. Glukh (53.)

Szóljon hozzá!