Liga BBVA - 2023.9.24.

Lewandowski duplázott, a Barca fordított a Celta ellen

Az FC Barcelona drámai végjáték után 3–2-re legyőzte a Celta Vigót a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 6. fordulójában.

Az elmúlt években a spanyol bajnokságban a Celta Vigo volt az a kiscsapat, amely a körülményektől függetlenül bármikor képes volt borsot törni az FC Barcelona orra alá – a két együttes legutóbbi tíz meccséből csupán ötöt nyert meg a katalán óriásklub, a három vigói siker mellett két döntetlen született ezeken a találkozókon. 

A centenáriumát ünneplő égszínkék alakulat az előző idény utolsó fordulójában is legyűrte a Barcát, s ennek szellemében – immár Rafa Benítezzel a kispadon – a katalánok ideiglenes otthonának számító barcelonai Olimpiai Stadionban is megszerezte a vezetést – egy elrontott hazai labdakihozatalt követően Jörgen Strand Larsenhez került a labda, aki a bal alsó sarokba belsőzött a sóbálvánnyá meredő Ter Stegen mellett.

A Barca Joao Félix révén válaszolhatott volna, de a portugál támadó a kapu fölé lőtt ígéretes helyzetben. A szünet előtt megduplázhatta volna előnyét a Celta, de előbb Larsen fejesét védte óriási bravúrral Ter Stegen, majd De La Torre lőtte fölé a kipattanó labdát. 

A szünet után is remek iramban zajlott a mérkőzés, mindkét csapatnak megvoltak a lehetőségei a gólszerzésre. A 64. percben Ferran Torres lövésénél hördültek fel a katalán szurkolók, de a labda centikkel a bal oldali kapufa mellett gurult el. A Barca mindent az egyenlítésre tett fel, s ezt jól jelezte, hogy Xavi a 72. percben az utolsó cserelehetőségét is kihasználta. Ezzel együtt a Celta nem roppant meg a nyomás alatt, s megduplázta előnyét: Balde a vigóiak tizenhatosán belül szórt el egy labdát, majd egy tökéletes labdakihozatal, illetve kontra végén Anasztasziosz Duvikasz került ziccerbe, s higgadt mozdulattal a bal alsóba helyezett.

Öt perccel a második vigói találat után szépíteni tudott a Barca, Joao Félix kiváló labdát adott Robert Lewandowskinak, aki azonnal átemelt a kapus fölött, s a labda a kapufáról a gólvonal mögé pattant.

A kapott gól hatására a saját meccstervét addig tökéletesen végrehajtó Celta összeomlott: előbb Lewandowski egyenlített a második hullámból érkezve, majd Joao Cancelo közeli lövésével a vezetést is megszerezte a Barca – s mint később kiderült, a győzelmet is. 

SPANYOL LA LIGA
6. FORDULÓ
FC Barcelona–Celta Vigo 3–2 (Lewandowski 81., 85., Joao Cancelo 89., ill. Strand Larsen 19., Duvikasz 76.)

KORÁBBAN
Girona–Mallorca 5–3 (David López 26., Dovbik 33. – 11-esből, Iván Martín 37., Y. Herrera 45., Sávio 57., ill. Muriqi 4.– 11-esből, Abdón Prats 89., 90+5.)
Osasuna–Sevilla 0–0

Szóljon hozzá!