Európa Bajnokság - 2023.11.22.

Budimir fejese döntött, Eb-résztvevő Horvátország!

A horvát labdarúgó-válogatott 1–0-ra legyőzte odahaza Örményországot a németországi Európa-bajnokság D jelű selejtezőcsoportjában, ezzel kijutott a jövő nyáron esedékes viadalra. A csoport másik meccsén Wales 1–1-es döntetlent játszott a törökökkel.

Törökország már korábban kiharcolta a németországi szereplés jogát, de Horvátország és Wales egyaránt kiharcolhatta az egyenes ági kijutást. A képlet egyszerű volt: délnyugati szomszédunk győzelemmel bebiztosíthatta helyét a tornán, míg Wales kijutásához a törökök legyőzése mellett az is kellett, hogy Örményország borsot törjön Modricék orra alá.

A többnyire az angol labdarúgásban edződő walesiek hamar a kezükbe vették a sorsukat, s Neco Williams révén megszerezték a vezetést a hetedik percben. Eközben a horvátok kitartóan ostromolták az örmény kaput, de a remek napot kifogó Csancsarevics kemény diónak bizonyult – ezzel együtt a vb-bronzérmes is előnybe került a szünet előtt Ante Budimir fejesével.

A második játékrész Zágrábban további horvát dominanciát és Csancsarevics-parádét hozott, ellenben Cardiffban Yusuf Yazici tizenegyesével egyenlíteni tudtak a törökök. Horvátország így csoportmásodikként bebiztosította részvételét a németországi viadalon, míg Wales a pótselejtezőkön teheti meg ugyanezt.

A horvátok sikere egyúttal azt jelenti, hogy Modricék a harmadik kalapból várhatják a sorsolást, míg az olaszok visszacsúsztak az 4., vagyis utolsó kalapba.

EB-SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR
10. (UTOLSÓ) FORDULÓ
D-CSOPORT
Horvátország–Örményország 1–0 (1–0)
Zágráb. G: Budimir (43.)
Wales–Törökország 1–1 (1–0)
Cardiff. G: N. Williams (7.), ill. Yazici (70. – 11-esből)

Szóljon hozzá!