Európa Bajnokság - 2023.11.18.

Dánia legyőzte Szlovéniát, és kijutott a tornára

Dánia 2–1-re legyőzte Szlovéniát az Eb-selejtező 9. fordulójának H-csoportjában, és kijutott a kontinenstornára. A szlovénok az utolsó fordulóban ki-ki meccset játszanak Kazahsztán ellen az Eb-re jutásért.

Mindkét csapat azzal a tudattal lépett pályára, hogy győzelem esetén kijut a 2024-es Európa-bajnokságra. A hazai dánok kezdték jobban a találkozót, Jan Oblaknak három nagy védést is be kellett mutatnia, a 26. percben azonban még ő is tehetetlen volt. Andreas Christensen ívelte be a labdát, Joakim Maehle pedig jobb lábbal kilőtte az alsó sarkot, így előnybe került Dánia.

Nem sokáig örülhettek, ugyanis négy perccel később Erik Janza gyönyörű szabadrúgásgólt lőtt a dán kapuba, kiegyenlítve az állást.

A második félidőben megint egymás után jöttek a dán támadások. Yussuf Poulsen kétszer is veszélyeztetett, de Oblak mindkétszer hárított. A szögletnél azonban tehetetlen volt, Jannik Vestergaard csúsztatta tovább a labdát Thomas Delaneynek, aki tíz méterről kapásból a hálóba helyezett.

A folytatásban Oblak hat védést is bemutatott, így meccsben tartotta a szlovénokat, akik azonban az egész mérkőzésen csak kétszer próbálkoztak kapura lövéssel. Dánia győzelmével biztos Eb-résztvevő, míg Szlovénia egy ponttal előzi meg Kazahsztánt – az utolsó fordulóban egymást közt rendezhetik le a második továbbjutó sorsát. 2–1

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
9. FORDULÓ
H-CSOPORT

Dánia–Szlovénia 2–1 (1–1)
Koppenhága. G: Maehle (26.), Delaney (54.), ill. Janza (30.)
KORÁBBAN
Kazahsztán–San Marino 3–1
 (1–0)
Asztana. G: 
Csesznokov (19., 51.), Aimbetov (90+2. – 11-esből), ill. Franciosi (60.)
Finnország–Észak-Írország 4–0 
(1–0)
Helsinki. G:
 Pohjanpalo (40. – 11-esből), Hakans (48.), Pukki (74.), Lod (88.)

AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA
November 20., hétfő
San Marino–Finnország
Szlovénia–Kazahsztán
Észak-Írország–Dánia

Szóljon hozzá!