Premier League - 2023.11.7.

Jackson mesterhármast szerzett a londoni derbin

A Premier League 11. fordulójában a Tottenham hazai pályán 4–1-re kikapott a Chelsea-től.

ANGOL PREMIER LEAGUE
11. FORDULÓ
Tottenham–Chelsea 1–4 (1–1)
London, 
Tottenham Hotspur Stadium, 61 726 néző. Vezette: Oliver
Tottenham: 
Vicário – Porro, C. Romero, Van de Ven (Emerson Royal, 45+2.), Udogie – Bissouma, P. M. Sarr (Bentancur, 61.) – Kulusevski (Skipp, 61.), Maddison (Höjbjerg, 45+2.), Brennan Johnson (Dier, 34.) – Szon Hung Min. Menedzser: Ange Postecoglou
Chelsea: R. Sánchez – R. James (Gusto, 77.), Thiago Silva, Colwill (Cucurella, a szünetben), Disasi – M. Caicedo, C. Gallagher, Enzo Fernández (Mudrik, 58.) – C. Palmer, N. Jackson, Sterling (Ugochukwu, 90+1.). Menedzser: Mauricio Pochettino
Gólszerző: Kulusevski (6.), ill. C. Palmer (35. – 11-esből), N. Jackson (75., 90+5., 90+7.)
Kiállítva: 
C. Romero (33.), Udogie (55.)

Nem szeretnénk Gary Linekertől és Rejtő Jenőtől egyszerre plagizálni, de a PL mostani idénye affelé mutat, hogy 22, a világ összes tájáról összeverődő férfi kerget egy labdát, és amikor elérik azt, nagyokat rúgnak… egymásba; és ha a kapuba juttatták a labdát, akkor mindenki megáll, és a kis TV elé futó vagy a tenyere segítségével az égiekkel beszélő idősebb ember nézi, majd szór rá ősi átkokat pártállás szerint a világ nagyjából összes nyelvén.

Az idős embert onnan is meg lehet ismerni, hogy a szerepére jóelőre gondosan felkészülve gyászos színekbe öltözik, és a lefújásra további évtizedeket öregszik. Aztán 21, majd 20, esetleg még kevesebb ember kergeti egymást és labdát, és aki a végén nyer, az szidja a VAR-t és újrajátszást követel, de minimum azt, hogy üljön össze még aznap este az angol Parlament, és orvosolja az imént elszenvedett égbekiáltó igazságtalanságokat.

Legalábbis ez volt az érzése az embernek a PL hétfői rangadóján.

Kőkemény és aljas belépők, gyönyörű megoldások, megérdemelt, kiérdemelt, de meg nem kapott piros lapok, jogosan elvett gólok, büntető, szerencsés találat, irgalmatlan, szinte emberfeletti iram – ugyan az első félidő egy 12 perces ráadásba torkollott az állandó VAR-ozás miatt, majd a második félidőre 9 percet rátenni a vizsgálatok miatt, de egyáltalán nem unatkoztak a nézők a Tottenham és a Chelsea derbijén.

Kettős emberhátrányba került a második félidőre a házigazda, de harcolt keményen az egy pontért (mi mást is tehetett volna?!), sokszor 6–2-es hadrendben. Szon Hun Ming volt a középcsatár, ha támadtak, és olykor szinte az összes mezőnyjátékos a felezővonalra állt lestaktika címén. A kapus, Guglielmo Vicario egy ideig még tartotta a lelket a csapatában, de Raheem Sterling megugrása és önzetlen passza után Nicolas Jackson közeli lövésével szemben ő is tehetetlen volt.

Egy les miatt meg nem adott gólig és egy kihagyott ziccerig eljutott még a Tottenham, de a két piros lap és az azt követő hibák miatt elveszítette a derbit – a ráadásban még kétszer lecsapott Nicolas Jackson, de érzésünk szerint ennek a mérkőzésnek akkor sem ő volt a főszereplője…

Korábban
Newcastle United–Arsenal 1–0 (Gordon 64.)
Brentford–West Ham United 3–2
 (Maupay 11., Mavropanosz 55. – öngól, Collins 69., ill. Kudus 19., Bowen 26.)
Burnley–Crystal Palace 0–2 (Schlupp 22., Mitchell 90+4.)
Everton–Brighton 1–1 (Mikolenko 7., ill. Young 84. – öngól)
Manchester City–AFC Bournemouth 6–1 (Doku 30., Bernardo Silva 33., 83., Akanji 37., Foden 64., Aké 88. ill. Sinisterra 74.)
Sheffield United–Wolverhampton Wanderers 2–1 (Archer 72., Norwood 90+10. – 11-esből, ill. Bellegarde 89.)
Fulham–Manchester United 0–1 (Bruno Fernandes 90+1.)
Nottingham Forest–Aston Villa 2–0 (Ania 5., Mangala 47.)
Luton Town–Liverpool FC 1–1 (Chong 80., ill. Díaz 90+5.)

Szóljon hozzá!