Európa Bajnokság - 2023.11.20.

Lukaku alig húsz perc alatt négy gólt szerzett, Belgium megnyerte csoportját

Belgium válogatottja hazai pályán 5–0-ra legyőzte Azerbajdzsánt a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjének vasárnapi játéknapján. A belgák Eb-részvétele már eddig is biztos volt, az azeriek elleni sikerük az F-csoport megnyerését jelentette. A csoport másik továbbjutója a vasárnap szabadnapos Ausztria.

BELGIUM–AZERBAJDZSÁN 5–0

Romelu Lukaku és Cristiano Ronaldo 10-10 góllal vezette az Eb-selejtező góllövőlistáját a kezdés előtt, a szombaton triplázó Kylian Mbappé kilenccel követte őket – nos, a brüsszeli meccs után kissé átrendeződtek a gólkirályi esélyek.

Lukaku ugyanis már az első félidőben négy gólt szerzett: az elsőt fejelte a másodikat egy lefejelt labdából vágta be a harmadikat megint fejjel küldte a kapuba majd jött a negyedik, jó ütemű kiugratás után, szép lövésből.

Az egyébként is jelentős tudásbeli fölényben lévő belgák helyzetét megkönnyítette, hogy a meccs magyar játékvezetője, Bogár Gergő kiállította Eddy Pascual Israfilovot az azeri csapatból az első félidő derekán, egygólos hazai vezetésnél.

Egy kis stat: Lukaku az ötödik labdarúgó, aki legalább négy gólt szerez egy meccsen a belga válogatott színeiben. Az elődök: Josip Weber (5, 1994), Bert De Cleyn (5, 1946), Robert De Veen (5, 1911), Marc Van der Linden (4, 1989) (Forrás: Gracetone)

Lukakut a szünetben lecserélték, a második játékrészben már nem pörögtek annyira a belgák, de azért a végjátékban még egy gólt szereztek Leandro Trossard jóvoltából.

SVÉDORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 2–0

A svédek kiesése már korábban biztossá vált, az észtek – a Nemzetek Ligája D-osztályának csoportelsőjeként – még reménykedhetnek a playoffban. Solnában mindenesetre érvényesült a papírforma: a svédek Viktor Claesson fejesével megszerezték a vezetést míg a 2–0-s végeredményt Emil Forsberg állította be nagyszerű passzolgatás után.

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
10. FORDULÓ
F-CSOPORT
Belgium–Azerbajdzsán 5–0 (4–0)
Brüsszel. G: 
R. Lukaku (17., 26., 30., 37.), Trossard (90.). K: Israfilov (24., Azerbajdzsán)
Svédország–Észtország 2–0 (1–0)
Solna. G:
 Claesson (22.), Forsberg (55.)

Szóljon hozzá!