Európa Bajnokság - 2023.11.20.

Szerbia ikszelt Bulgáriával, ott lesz a kontinenstornán

Szerbia vasárnap Leszkovacban 2–2-es döntetlent játszott Bulgária labdarúgó-válogatottjával, így az Európa-bajnoki selejtezőben Magyarország után ő a G-csoport másik kijutója.

Szerbiának a biztos Eb-részvételért gyakorlatilag annyi volt a feladata, hogy hazai pályán ne kapjon ki attól a Bulgáriától, amelynek vendégeként 1–1-es döntetlent ért el június végén. Úgy kezdte a találkozót, hogy ha az egy pont ezúttal is megvan, akkor teljesen mindegy, Montenegró győz-e a Puskás Arénában, az egymás ellen elért eredmények miatt – pontegyenlőségnél – Szerbia élvez előnyt, hiszen mindkétszer nyert a montenegróiakkal szemben.

A szerbek semmit nem akartak a véletlenre bízni, rögtön nyomás alá helyezték a bolgárokat, aminek a 17. percben meglett az eredménye: Dusan Tadics jobbról remekül beadott szögletét előbb Nemanja Gudelj fejelte a keresztlécre, a kipattanó Milos Veljkovicsot találta meg, aki karrierje 28. válogatott meccsén közelről, fejjel szerezte meg első gólját a nemzeti együttesben, 1–0. Szerbia több veszélyes helyzetet is kialakított az első félidőben, de az előnyét nem tudta tovább növelni.

A második negyvenöt percet nagyobb iramban nyitotta a bolgár válogatott, amely az 59. percben a csereként beállt Georgi Ruszev révén előbb egyenlített, majd Kiril Deszpodov góljának hála tíz perccel később fordított! A végjátékban Szerbia ismét megtalálta a játékát, Szrdjan Babics gyönyörű lövéssel egyenlített a 80. percben, ezzel beállítva a 2–2-es végeredményt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szerb válogatott először kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra (korábban Szerbia és Montenegró egyszer, Jugoszlávia négyszer szerepelt a kontinenstornán).

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
10. FORDULÓ
G-CSOPORT
Szerbia–Bulgária 2–2
 (1–0)
Leszkovac. G: 
Veljkovics (17.), Babics (80.), ill. Ruszev (59.), Deszpodov (69.)

A csoport másik mérkőzésén
MAGYARORSZÁG–Montenegró 3–1
 (0–1)
Puskás Aréna. G: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (90+3.), ill. (Rubezsics 36.)

Szóljon hozzá!