Európa Bajnokság - 2023.11.21.

Szlovénia legyőzte Kazahsztánt, mehet Németországba

Szlovénia Ljubljanában 2–1-re legyőzte Kazahsztánt az Európa-bajnoki szereplésért vívott ki-ki mérkőzésen, és a H-csoportból Dániához hasonlóan kijutott a jövő nyári németországi kontinenstornára. A Dánok kikaptak az eddig csak San Marino ellen pontot szerző északírektől, míg Finnország San Marino vendégeként nyert.

Kazahsztántól már az is óriási bravúr volt, hogy egyáltalán a selejtezősorozat H-csoportjának utolsó játéknapjáig megtartotta a matematikai esélyét a kvalifikációra. Az első kilenc meccsen 18 pontot gyűjtött (legyőzte otthon Dániát, illetve oda-vissza Észak-Írországot), így a 19 pontos Szlovénia vendégeként csak győzelemmel harcolhatta ki az Eb-szereplést.

Ljubljanában a saját térfelére húzódott a csapat, betömörülve próbálta elfojtani a hazaiak próbálkozásait, és gyors ellentámadásokra játszott. Ezekből az első akcióját a 15. percben vezette, próbára téve a szlovén védők éberségét. Nagy helyzet azonban egyik csapat előtt sem adódott az első fél órában, de ezt követően felpörögtek az események, három percen belül mindkét kapust megdolgoztatták.

Aztán a 40. percben büntetőhöz jutott Szlovénia, miután Petar Stojanovic labdát szerzett a kazah büntetőterületen, és csak szabálytalanul tudták megállítani. Benjamin Sesko értékesítette a 11-est, Kazahsztán feladata pedig még nehezebbé vált. 1–0

A szünet után azonban jött a kazah feketeleves: gyors támadással kezdték a második félidőt, Makszim Szamorodov középre ívelt labdáját Ramazan Orazov Jan Oblakot megelőzve a hazai kapuba juttatta. 1–1

A szlovénok csak a szünetben lehettek nyugodtak, a vendégek gólja után megint nyílt lett a meccs, és nagyon feszült volt a légkör, több lett a hiba a játékban, igazi körömrágós végjáték következett, hiszen egy kazah gól megváltoztathatott volna mindent. A vendégek megpróbálták gyorsítani a játékot, de a 86. percben megszületett a mindent eldöntő szlovén gól. Benjamin Verbic a tizenhatos vonaláról lőtt a kazah kapuba, eldöntve a legfontosabb kérdést. 2–1

Szlovénia győzelemmel jutott ki 2000 utáni második Európa-bajnokságára.

Belfastban az eddig csak San Marino ellen pontot szerző északírek a már biztos csoportelső Dánia ellen Isaac Price góljával vezetést szereztek a második félidőben, majd Dion Charles révén a 81. percben bebiztosították győzelmüket.

San Marino az első félidőt kihúzta 0–0-val Finnország ellen, aztán  a szünet után beindultak a finnek, Pyry Soiri két gólja után Teemu Pukki is betalált, de a rutinos támadó gólját VAR-ozás után érvénytelenítették. A finnek győzelme nem forgott veszélyben, San Marino a 98. percben még büntetőből szépített, de így is pont nélkül zárta a selejtezősorozatot.

LABDARÚGÓ EB 2024
SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR
10. (UTOLSÓ) FORDULÓ

H-CSOPORT
Észak-Írország–Dánia 2–0
 (0–0)
Belfast. G: Price (60.), Charles (81.)
San Marino–Finnország 1–2
 (0–0)
Serravalle. G: Berardi (90+8. – 11-esből), ill. Soiri (50., 58.)
Szlovénia–Kazahsztán
 2–1 (1–0)
Ljubljana. G: Sesko (41. – 11-esből), Verbic (86.), ill. Orazov (48.)

Szóljon hozzá!