Bundesliga - 2023.12.10.

A Lipcse kiváló meccsen nyert Dortmundban

Az RB Leipzig parázs hangulatú mérkőzésen 3–2-re győzött a 15. perctől emberhátrányban futballozó Dortmund otthonában a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 14. fordulójának szombat esti mérkőzésén.

Kiemelt fontosságú találkozóra készültek a csapatok a Signal Iduna Parkban, ahol a hazaiaknak megvolt a lehetőségük arra, hogy egy győzelemmel megelőzzék a tabellán a negyedik Lipcsét. A vendégeknél nem volt magyar játékos a kezdőben, miután Gulácsi Péter csak a kispadon kapott helyet, Willi Orbán sérülése pedig továbbra sem jött rendbe.

Ahogy az illik, rangadóhoz méltó tempót diktáltak a csapatok már az első percektől kezdve. Valamelyest aktívabb volt a Dortmund, de a Lipcsét sem lehetett passzivitással vádolni. A 12. percben vitatott jelenetéhez érkezett a találkozó: a felezővonalnál még épphogy nem leshelyzetben ugrott ki Openda, akit egyedül Mats Hummels vett üldözőbe. A rutinos védő szemmértékre a tizenhatos vonalanál elkaszálta a lipcsei játékost, amiért a játékvezető elsőre tizenegyest ítélt a vendégeknek és sárga lapot adott a vétkes védőnek. Azonban többperces VAR-vizsgálat következett, ennek következtében a bíró végül megváltoztatta ítéletét: kiállította Hummelst és szabadrúgást ítélt a Lipcsének. A szabadrúgásból aztán nem lett semmi, így a csapatok egy új helyzetből folytatták a ki-ki küzdelmet.

A meccs első góljára 32 percet kellett várni: ekkor Rami Benszebaini ugyan jó ütemben ugrott fel támadójával, de szerencsétlen irányba bólintotta a labdát, ami így pont a saját kapujában kötött ki (öngól). Megszerezte tehát a vezetést az emberelőnyben futballozó Lipcse. 0–1

A félidő hajrára aztán minden erejét összeszedte a Dortmund, amely egymás után kétszer is komolyan tesztelte Blaswichot. Az első játékrész hosszabbításában azonban már a vendégek kapusa sem tudott segíteni, egy beívelés után Niklas Süle kihasználta a védők helyezkedési hibáját és elegáns mozdulattal a kapuba belsőzött. 1–1

A második félidőben is remek tempót diktáltak a csapatok, a Dortmund emberhátrányban is becsülettel küzdött, míg a Lipcse érezhetően a három pont megszerzésére törekedett. Az 54. percben Simons lövését még hárította Kobel, a kipattanóra szemfülesen érkező Christoph Baumgartner lövésénél azonban már tehetlen volt. 1–2

A mérkőzés a legutolsó pillanatig nyílt maradt, annak ellenére, hogy a 91. percben Yussuf Poulsen is betalált a dortmundi kapuba (1–3), és ekkor úgy tűnt, ezzel garantálja az izgalommentes utolsó perceket. Ám nem így lett, a 93. percben Niclas Füllkrug góljával visszajött a meccsbe a Dortmund (2–3), amely a fennmaradó három percben óriási rohamokat indított az egyenlítésért. A hazaiak előtt több lehetőség is adódott, a lipcseiek azonban valahogy átvészelték az embert próbáló pillanatokat, és elhozták a három pontot Dortmundból.

NÉMET BUNDESLIGA
14. FORDULÓ

Borussia Dortmund–RB Leipzig 2–3 (Süle 45+1., Füllkrug 90+3., ill. Benszebaini 32. – öngól, Baumgartner 54., Poulsen 91.)
Kiállítva: Hummels (15., Dortmund)

Szóljon hozzá!