Európa Bajnokság - 2023.12.26.

“A válogatott után bárhol dolgozhatok a futballban” – Southgate

Karácsonyi nagyinterjút adott a Sky Sportsnak Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Cikknkben ebből szemezgettünk.

„Tudom, hogy képes vagyok rá – válaszolta Gareth Southgate arra a kérdésre, hogy szeretné-e meghonosítani az angol válogatottnál látott hangulatot egy PL-csapat öltözőjében is. – A jelenlegi munkám után nincs olyan meló a futball világában, amitől megijednék, vagy ami megfélemlítene. A jelenleginél nincs magasabb szint, ahol dolgozhatnék, így pedig nem helyeződhet rám nagyobb nyomás, és nem adódhatnak ennél komplexebb megoldandó feladataim. (…) Amikor még Manchesterben edzősködött, José Mourinho azt mondta, hogy »ha végzel a jelenlegi feladatoddal, bárhol megállhatod a helyedet.« Akkor úgy gondoltam, hogy talán igaza lehet, de hét évvel később úgy vélem, hogy a fején találta a szöget.”

Az 53 éves szakember szerint ő is átvette a Real Madridnál látott taktikai húzást, melyben Jude Bellingham – a Dortmundban látottakhoz képest – sokkal támadóbb szerepkörben futballozik, s különleges játékkapcsolatot ápol Harry Kane-nel.

„Harry és Jude egyaránt bombaformában játszik a klubjában. Minden héten nagy nyomás helyezedik rájuk, s mi azt szeretnénk, ha ez minden játékosunkra igaz lenne. Néhány meccsen a korábban látottakhoz képest előre, Harry mögé küldtem fel Jude-ot. Ezzel a húzással a támadásaink és a védekezéseink is átalakultak, s őszintén szólva hülye lettem volna, ha nem próbálom ki ezt a párosítást a támadó harmadban. Az az érettség, amivel alkalmazkodott az elvárásaimhoz, mindent elmond arról, hogy milyen játékos és egyúttal milyen személyiség Jude Bellingham” – fogalmazott Southgate, aki kitért az angol válogatott Eb-céljaira is.

„Az álmunk természetesen az, hogy egyre több idő után először megnyerjük ezt a trófeát. Az előző Eb-n hosszú idő után játszhattunk elődöntőt, majd döntőt. A most következő tornán is szeretnénk történelmet írni, mivel soha nem játszottunk Eb-döntőt külföldön, ahogyan még a tornát sem sikerült eddig megnyerni. (…) Jó döntésekre va szükségünk, a játékosoknak pedig a legjobbjukat kell nyújtaniuk. Mindenkinek el kell köteleződnie a cél iránt, s áldozatokat kell hoznia a csapatért. Csak és kizárólag így nyerhetünk” – fogalmazott az angol szövetségi kapitány.

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-CSOPORT: 
Németország (házigazda), Skócia, Magyarország, Svájc
B-CSOPORT: 
Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
C-CSOPORT: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
D-CSOPORT: egy pótselejtezőről kijutó válogatott (A-ág), Hollandia, Ausztria, Franciaország
E-CSOPORT: Belgium, Szlovákia, Románia, egy pótselejtezőről kijutó válogatott (B-ág)
F-CSOPORT: Törökország, egy pótselejtezőről kijutó válogatott (C-ág), Portugália, Csehország

EB 2024, PÓTSELEJTEZŐ
A-ág csapatai: Lengyelország, Wales, Finnország, Észtország – a D-csoportba kerül a továbbjutó
B-ág csapata:
 Izrael, Bosznia-Hercegovina, Izland, Ukrajna – az E-csoportba kerül a továbbjutó
C-ág csapatai: Görögország, Grúzia, Kazahsztán, Luxemburg – az F-csoportba kerül a továbbjutó

Szóljon hozzá!