Premier League - 2023.12.8.

Már megint előnyről bukott a Spurs; az Everton hárommal verte a Newcastle-t

Az Everton odahaza 3–0-ra legyőzte a Newcastle Unitedet, míg a Tottenham Hotspur odahaza 2–1-re kikapott a West Ham Unitedtől az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 15. fordulójának csütörtöki játéknapján.

EVERTON–NEWCASTLE

Mindkét gárda egygólos győzelmet aratott az előző fordulóban, az Everton a Nottingham Forest otthonában nyert, míg a Newcastle a Manchester Unitedet verte meg.

A liverpooli csapat kezdte lendületesebben a találkozót, de betalálni nem tudott. Az első negyedórához közeledve Kieran Trippier szabadrúgását fogta könnyedén Jordan Pickford. Pár perc múlva Miguel Almirón került helyzetbe, de ebből sem lett gól. A túloldalon aztán a Nick Pope-ot helyettesítő Martin Dúbravka ért le egy lövésre, ez már bravúr volt.

Jó kis első félidőt láthattunk, amelynek hajrájában Dominic Calvert-Lewin egy átvétel után öt méterről fölé bombázott.

A hajrá egészen mozgalmasnak bizonyult.

A 79. percig kellett várni az első gólra: Kieran Trippier elvesztette a labdát, Dwight McNeil pedig a tizenhatoson belülre vitte, és némi szerencsével a kapuba lőtt (1–0).

A végére szétesett a Newcastle, az Everton további két gólt szerzett még: előbb Abdoulaye Doucouré is megbüntetett egy Trippier-hibát (2–0), aztán a 96. percben a csereként pályára lépő Beto meglőtte az első PL-gólját (3–0).

Győzelmével Sean Dyche együttese elmozdult a kiesőzónából, míg a Newcastle maradt a hetedik.

TOTTENHAM–WEST HAM

A Spurs már négy bajnoki óta nyeretlen volt, igaz, legutóbb a Manchester City ellen 3–3-as döntetlent harcolt ki. A West Ham viszont jó formában várhatta a londoni derbit, ugyanis öt tétmeccs óta nem talált legyőzőre. A vendégeknél ezúttal egy kisebb csuklósérülés miatt nem Alphonse Areola kezdett a kapuban, hanem Lukasz Fabianski.

Az első 10 percben 92 százalékos volt a labdabirtoklása a Tottenhamnek, a fölénye pedig góllá is érett: egy sarokrúgás után Cristian Romero fejelte a labdát a hosszúba (1–0).

A folytatásban is főleg a Spursnek voltak helyzetei, egy kapufája is volt, de több találatot már nem jegyezhettünk fel az első játékrészből.

A szünet után Jarrod Bowen némi meglepetésre megszerezte az egyenlítő gólt. Ehhez persze kellett egy jókora adag szerencse is, hiszen csapattársa lövése után a labda két Tottenham-játékoson megpattanva került elé (1–1). A 70. percben Richarlison fejében maradt a Spurs újabb vezető gólja. Nem sokkal később büntetett a West Ham: Guglielmo Vicariónak Destiny Udogie rövid hazaadására kellett kivetődnie, a labda James Ward-Prowse elé került, aki kettőből megoldotta a kínálkozó lehetőséget (1–2).

Ez sorozatban az ötödik olyan bajnokija a Spursnek, amikor vezetett, de az ellenfél fordítani tudott. Az előző, a Manchester City elleni meccs kivételével a többin ki is kapott Ange Postecoglou együttese, és most is vereséget szenvedett. Ezzel pedig a legutóbbi öt meccs alapján a legrosszabb formában lévő PL-csapat az egy gyűjtött pontjával. Krízis?

ANGOL PREMIER LEAGUE
15. FORDULÓ
Everton–Newcastle United 3–0 
(McNeil 79., A. Doucouré 86., Beto 90+6.)
Tottenham–West Ham United 1–2 (Romero 11., ill. Bowen 52., Ward-Prowse 74.)

Szóljon hozzá!