Premier League - 2023.12.6.

Rice 97. perces fejese győzelmet ért az Arsenalnak

A Wolverhampton Wanderers odahaza 1–0-ra legyőzte az újonc Burnleyt, míg az Arsenal 4–3-ra nyert a szintén újonc Luton Town otthonában az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 15. fordulójának keddi játéknapján.

LUTON–ARSENAL

Az Arsenal saját nevelésű sztárjának, Bukayo Sakának nagy nap volt a keddi, ugyanis 200. mérkőzését játszotta a klub színeiben.

Furcsa góllal szerzett vezetést az Arsenal a 20. percben: azzal indult, hogy egy rossz hazaadás után a Luton kapusa bedobásra tisztázott. Azt Gabriel Jesus gyorsan elvégezte (bealudtak a hazaiak), Saka passzából pedig Gabriel Martinelli helyezett a kapuba (0–1).

Meglepetésre pár perc múlva egyenlített a Luton: egy sarokrúgás után Gabriel Osho bólintott a kapuba, noha az Arsenal nagyon ritkán kap gólt szöglet után (1–1).

A vendégek mentek előre, hogy újfent megszerezzék a vezetést, több helyzetet is kialakítottak, aztán az első félidő rendes játékidejének utolsó percében összejött a gól: Ben White adott be jobbról olyan jól, hogy a lendületből érkező Jesusnak a fejesnél már könnyű dolga volt (1–2).

Az újonc a második kapott góltól sem tört meg, és a szünet után egy újabb sarokrúgást követően ismét egyenlíteni tudott: a kissé határozatlanul kimozduló David Rayát megelőzte, túlugrotta Elijah Adebayo, és a kapuba bólintott (2–2). Az Arsenal így 50 perc alatt annyi gólt kapott szöglet után a Lutontól, mint a meccset megelőzően az egész PL-idényben.

Hét perccel később már a vezetésnek örülhettek a hazai szurkolók, ugyanis a 30. életévét éppen kedden betöltő egykori Chelsea-játékos, Ross Barkley is betalált (3–2). Éles szögből jött a lövés, Raya pedig kézzel próbált leérni rá – ez volt a veszte. A kapus felelőssége így a második és a harmadik gólban is igencsak megkérdőjelezhető.

No, de nem tartott sokáig a hazaiak öröme: a 60. percben Saka az égbe lőtte a labdát, Jesus pedig, miután pozíciót fogott, nagyszerű passzal kihagyhatatlan helyzetbe hozta Kai Havertzet (3–3).

A hajrához érve Saka elesett a tizenhatoson belül, de a kontakt ellenére nem kapott büntetőt. Az Arsenal ment becsülettel a negyedik gólért, és amikor már elkönyveltük volna az ikszet, akkor Declan Rice a 97. percben fejjel megszerezte a vendégeknek a győzelmet érő találatot. 3–4

Ha nem is könnyen, de Mikel Arteta csapata hozta a kötelezőt, és növelte előnyét az élen.

WOLVES–BURNLEY

A Tottenham Hotpsur elleni nagy fordítás után a soron következő két idegenbeli bajnokiját (Fulham és Arsenal) egyaránt elbukta a Wolves, így a hazaiaknak kisebb nyomás alatt kellett pályára lépniük az ellen a Burnley ellen, amely három napja lezárta borzalmas hazai sorozatát (no meg a hét tétmeccsből álló vereségsorozatát is), és egy 5–0-s győzelemmel edzőt buktatott a Sheffield Unitednél.

Kevés helyzetet hozott az első játékrész, egyik kapu sem forgott igazán veszélyben. Az első nagy gólszerzési lehetőséget a 38. percből jegyezhettük fel, ekkor a José Sát helyettesítő Daniel Bentley egymás után két nagy védést is bemutatott.

Pár perccel később aztán nagyot hibáztak hátul a vendégjátékosok, a labda a hazaiakhoz került, s a ziccert végül Hvang Hi Csan váltotta higgadtan gólra (1–0).

A második félidőben sem dúskáltunk a helyzetekben, a szünet után a Burnley már el sem találta a kaput, így az ötgólos győzelme után ezúttal pont nélkül maradt, míg a Wolverhampton az újabb hazai sikerével megerősítette a helyét a középmezőnyben, és 11 pontra eltávolodott a kiesőzónától.

ANGOL PREMIER LEAGUE
15. FORDULÓ
Wolverhampton–Burnley 1–0 
(Hvang Hi Csan 42.)
Luton Town–Arsenal 3–4 (Osho 25., Adebayo 49., Barkley 57., ill. Martinelli 20., Jesus 45., Havertz 60., Rice 90+7.)

Szóljon hozzá!