EL - 2023.12.15.

Szoboszlaiék erősen tartalékos csapattal utaztak Brüsszelbe

Union Saint-Gilloise vendégeként az angol élvonalbeli Liverpool, amely erősen tartalékos csapattal utazott Brüsszelbe, Szoboszlai Dominik ugyan ott van a keretben, de a számos sérült mellett Jürgen Klopp Alisson Beckernek, Mohamed Szalahnak, Trent Alexander-Arnoldnak és Virgil van Dijknak is pihenőt adott.

Nyugalmasabb zárást is el tudott volna képzelni Jürgen Klopp az Európa-liga csoportküzdelmeiben, mert az utolsó mérkőzése előtt a Liverpool ugyan már biztossá tette az első helyét a kvartettben, csütörtöki vendéglátójának azonban gyakorlatilag élet-halál harc lesz a mérkőzés. A gondot csak tetézi, hogy az Union Saint-Gilloise ugyan rutintalannak számít a nemzetközi porondon (ez a brüsszeli együttes második európai idénye), azonban korántsem futottak még kategóriájú alakulatról van szó, hanem nagyon is kompakt, és ami még fontosabb, harcos csapatról. Azaz, ameddig a belgáknak van/lesz esélyük a továbbjutásra, küzdeni fognak, ami azt jelenti, hogy Klopp mester rotálhat szíve szerint, de számolnia kell azzal, hogy a pályára lépőket azért a szokásosnál így is erőteljesebb igénybevétel éri majd.

Hogy mennyire kompakt a ­Saint-Gilloise, ékesen mutatja, hogy a hétvégi belga bajnoki fordulóban a Charleroi-t győzte le idegenben 3–1-re, és már hat pontra növelte az előnyét az élen a második helyezett Anderlechttel szemben. Csak adalékként: a Ferencváros Ekl-ellenfele, a Genk 13 pontos lemaradásban az ötödik a Jupiler Legaue-ben. Ezenkívül, minden frontot figyelembe véve, a csapat sorozatban hat hazai győzelemnél tart, az Európa-liga eddigi két hazai meccsén pedig a Touluose-zal ikszelt (1–1), míg a LASK-ot legyőzte (2–1), tehát Alexander Blessin csapata tényleg nem adja olcsón a bőrét. Már csak azért sem, mert ha nyer, halvány reménye még a továbbjutásra is marad. Ehhez az kellene, hogy a Toulouse úgy kapjon ki Linzben, hogy a brüsszeliek gólkülönbsége legyen jobb. Ugyanakkor a belga listavezetőnek maga mögé is kell tekintenie, mert ha a LASK győz, az egymás elleni eredmények miatt az osztrákok már akkor is előznének, ha az Union csak döntetlent játszik a Liverpoollal – tehát tényleg élet-halál kérdése ez a meccs.

Jürgen Klopp természetesen tisztában van mindezzel, és eleve tartalékosan küldi harcba az övéit, csak az a kérdés, hogy mennyire óhajt majd belenyúlni a mérkőzésbe menet közben. Sérülés miatt a „vörösök” eleve nem számolhatnak Joël Matippal, Diogo Jotával, Andrew Robertsonnal, Thiago Alcantarával és Stefan Bajceticcsel, ahogy a térdsérüléssel bajlódó Alexis Mac Allister sem bevethető, rajtuk kívül pedig nincs ott a 23-as utazó keretben a csapat négy meghatározó játékosa, Alisson Becker, Mohamed Szalah, Virgil van Dijk és Trent Alexander-Arnold sem, ellenben a német menedzser 11 fiatal játékost is elvitt magával Brüsszelbe.

Az előzmények ismeretében Klopp mester leginkább abban reménykedhet, hogy újabb sérülések nélkül hozza le a mérkőzést a Liverpool, a csapatra ugyanis a következő tíz napban három kőkemény próbatétel vár Angliában: vasárnap a Manchester Unitedet, a rá következő hétvégén az Arsenalt fogadja az Anfielden a Premier League keretében, a kettő között pedig a West Hamet a Ligakupában.

Szóljon hozzá!