Európa Bajnokság - 2024.3.22.

ÖT GÓL ÚJPESTEN, IZLAND FORDÍTOTT IZRAEL ELLEN, ÉS UKRAJNÁVAL MÉRKŐZHET AZ EB-RE JUTÁSÉRT

A Németországban megrendezésre kerülő 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság pótselejtezőjén Izrael Budapesten fogadta Izlandot. Hiába szerezte meg a vezetést Izrael az első félidőben, a szünetben már Izland mehetett előnnyel az öltözőbe. A második félidőben a vendéglátók teljesen szétestek, Izland pedig ezt könyörtelenül kihasználta, és 4–1-es győzelemmel jutott be a pótselejtező Ukrajna elleni, döntő körébe.

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
B-ÁG, ELŐDÖNTŐ
IZRAEL–IZLAND 1–4 (1–2)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion. Vezette: A. Taylor (angol)
IZRAEL: Glazer – Dasza, Miguel Vitor, Goldberg, Revivo – Kanihovszkij (Gluh, a szünetben), Peretz (Abu Fani, 71.), Kinda (Szafuri, 62.) – Kalaili (Abada, 71.), Zahavi, Turgeman. Szövetségi kapitány: Alon Hazan
IZLAND: Valdimarsson – Pálsson, Ingason, Grétarsson, Thórarinsson – Willumsson (Thorsteinsson, a szünetben), Haraldsson, Traustason (Í. Jóhannesson, 63.), A. Sigurdsson (M. Anderson, 77.) – Óskarsson (A. Gudjonhsen, 63.), A. Gudmundsson. Szövetségi kapitány: Age Hareide
Gólszerző: Zahavi (31. – 11-esből), ill. A. Gudmundsson (38., 83., 87.), Traustason (42.)
Kiállítva: Revivo (73.)

Otthon érezhette magát az izraeli válogatott Budapesten. A háborús helyzet miatt Újpesten, a Szusza Ferenc Stadionban rendezték a válogatott Izland elleni Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzését, amelyre nagyon sok izraeli drukker kilátogatott. Szükség is volt a biztatásra, a csapat ugyanis sohasem szerepelt még az Eb-n. A drukkereken nem is múlt, a lelátó tele volt izraeli zászlókkal, és az első perctől kezdve lelkesen buzdították övéiket. Már egy-egy szerelést is hatalmas ovációval és tapssal díjaztak, mondjuk, sokáig nem is nagyon volt más, amire felkaphatták volna a fejüket, az első huszonöt percben alig alakult ki valamirevaló helyzet. Utána azonban felpörögtek az események.

Előbb az izlandiak puskáztak el hatalmas lehetőséget, Arnor Sigurdsson lövését pont Orri Óskarsson elé ütötte a kapus, ám a Köbenhavn csatára a kapu mellé lőtt. Sok ideje viszont nem volt bosszankodni, mert szinte rögtön utána Eran Zahavit buktatták a tizenhatoson belül, a jogosan megítélt büntetőt pedig a Maccabi Tel-Aviv csatára magabiztosan lőtte a jobb alsó sarokba. Megérdemelten vezettek az elszántabban futballozó „hazaiak”, csakhogy a félidő végén fordítottak az izlandiak. Előbb a Genoa futballistája, Albert Gudmundsson lőtt szabadrúgásból gyönyörűen a bal felső sarokba, majd néhány perccel később egy szögletet követően Arnór Ingvi Traustason lőtt a jobb alsóba.

A második félidő már sokkal nagyobb iramban zajlott, a 70. percben pedig beállt a Ferencvárosban futballozó Mohammed Abu Fani is, sok öröme azonban nem lehetett a mérkőzésben. Néhány perccel később egy durva belépő után emberhátrányba került Izrael, majd újabb büntetőt kapott, Zahavi azonban ezúttal a jobb alsó sarok mellé lőtt. A folytatásban Albert Gudmundsson további két góljával Izland eldöntötte a találkozót. A 4–1-re nyerő szigetországiak Ukrajna ellen játszanak az Eb-szereplésért.

Szóljon hozzá!