Európa Bajnokság - 2024.3.27.

UKRAJNA FORDÍTOTT, LEGYŐZTE IZLANDOT, ÚJRA OTT LESZ AZ EURÓPA-BAJNOKSÁGON

Ukrajna labdarúgó-válogatottja 2–1-re legyőzte Izlandot a két együttes kedd esti wroclawi Eb-pótselejtezőjén, és ezzel kiharcolta a részvételt a nyári Európa-bajnokságon. Szerhij Rebrov csapata sorozatban negyedszer lesz ott az Eb-n.

Az első félidőben az ukránok játszottak fölényben, de a helyzeteiket elrontották, amelyikből pedig Roman Jaremcsuk a kapuba talált nem sokkal a szünet előtt, lesállás miatt szabadrúgást eredményezett kifelé.

Eközben megvillant egyszer az izlandiak múlt heti nyerőembere, Albert Gudmundsson: a Genoa támadója – aki az Izrael elleni csütörtöki budapesti elődöntőben mesterhármast ért el – a 30. percben megforgatott több ukrán védőt, majd mintegy húsz méterről ballal a kapu bal oldalába bombázott, 0–1.

A második játékrész elején aztán meghozta az egyenlítő gólt az ukrán akarat: Viktor Cihankov kapott remek indítást a jobb oldalon Georgij Szudakovtól, a 16-os vonalánál középre kanyarodott, majd 16 méterről, ballal a jobb alsó sarokba lőtt, 1–1

Nem írhatjuk, hogy Izlandnak nem volt lehetősége a gólszerzésre a folytatásban, de az ukránok tűntek jobb erőben lévőnek, és a 84. percben jött is az Európa-bajnokságot érő góljuk: egy újabb jobb oldali akció végén Mihajlo Mudrik kapott labdát középen, és 17 méterről jobbal a jobb alsó sarokba lőtt, 2–1.

Ukrajna – amely az országot 2022-ben ért orosz támadás miatt az összes hazai selejtezőjét semleges pályán játszotta le – sorozatban negyedszer lesz ott az Európa-bajnokságon, míg a hajrában hiába támadó Izland egymás után másodszor húzta a rövidebbet a pótselejtezőben (legutóbb a mieink ejtették ki). 

Ukrajna az E-csoportban játszik majd a nyári Európa-bajnokságon, ellenfele Belgium, Románia és Szlovákia lesz.

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
DÖNTŐK
Ukrajna–Izland 2–1 (Cihankov 54., Mudrik 84., ill. A. Gudmundsson 30.)
Wroclaw (Lengyelország)
Korábban
Grúzia–Görögország 0–0 – tizenegyesekkel 4–2
Később
Wales–Lengyelország 0–0 – tizenegyesekkel 4–5
Kiállítva: Mepham (121. – Wales)

Szóljon hozzá!