Európa Bajnokság - 2024.3.22.

WALES SIMÁN NYERT FINNORSZÁG ELLEN; A LENGYELEK KIÜTÖTTÉK AZ ÉSZTEKET

A labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező A-ágának elődöntőjében Lengyelország 5–1-re nyert Észtország ellen, míg Wales 4–1-re múlta felül Finnországot. A B-ágon Ukrajna remek hajrával 2–1-es sikert aratott Bosznia-Hercegovinában.

Wales nagyon hamar, már a 3. percben vezetéshez jutott Finnország ellen – David Brooksnak nem volt nehéz dolga, egy kipattanó után érkezett jó ütemben, s az üres kapuba lőtt. Neco Williams pazar szabadrúgásából a második gólt is megszerezte a hazai csapat a 38. percben (videó itt!). Az első félidő hajrájában Teemu Pukki szépített, de sokáig nem reménykedhettek a finnek, ugyanis a fordulás után két perccel Brennan Johnson visszaállította a kétgólos különbséget. A 86. percben dőlt el végleg a találkozó, amikor is Daniel James labdát lopott az utolsó védőtől, kicselezte a kapust, és az üres kapuba gurított, beállítva a 4–1-es végeredményt.

Az A-ág másik mérkőzésén Lengyelország az első félidő derekán Przemyslaw Frankowski révén szerezte meg a vezetést Észtország ellen. A gól után öt perccel kerültek csak igazán nagy bajba az észtek, miután Maksim Paskotsi megkapta a második sárga lapját, így mehetett zuhanyozni. A fordulás után ki is használták a lengyelek az emberelőnyüket: Piotr Zielinski az 50. percben fejjel volt eredményes, húsz perccel később Jakub Piotrowski védhetetlen lövést küldött a kapu jobb oldalába a tizenhatoson kívülről . Háromgólos előnyben sem álltak le a hazaiak, a 74. és a 77. percben ismét betaláltak. Azért az észteknek jutott egy kis szépségtapasz, Martin Vetkal szépítésével alakult ki az 5–1-es végeredmény.

A B-ágon drámai csatát vívott egymással Bosznia-Hercegovina és Ukrajna: a hazaiak az 57. percben egy megpattanó lövéssel vezettek, ami egészen a 85. percig ki is tartott. Ekkor azonban Roman Jaremcsuk közeli lövéssel kiegyenlített, három perccel később pedig Artem Dovbik befejelte a győzelmet érő találatot.

EURÓPA-BAJNOKI PÓTSELEJTEZŐ
A-ÁG, ELŐDÖNTŐ
Lengyelország–Észtország 5–1 (Frankowski 22., Zielinski 50., Piotrowski 70., Mets 74. – öngól, Szymanski 77., ill. Vetkal 78.)
Wales–Finnország 4–1 (Brooks 3., N. Williams 38., B. Johnson 47., D. James 86., ill. Pukki 45.)
B-ÁG, ELŐDÖNTŐ
Bosznia-Hercegovina–Ukrajna 1–2 (Matvienko 57. – öngól, ill. Jaremcsuk 85., Dovbik 88.)
Izrael–Izland 1–4 (Zahavi 31. – 11-esből, ill. A. Gudmundsson 38., 83., 87., Traustason 42.)

Szóljon hozzá!