EKL - 2024.4.12.

Csehországban ikszelt a tavalyi döntős Fiorentina

Az Európa-konferencialiga negyeddöntőinek első mérkőzésén a tavalyi döntős Fiorentina gól nélküli döntetlent játszott a cseh Viktoria Plzen vendégeként, míg a korábban a Ferencvárost is búcsúztató görög Olympiakosz 3–2-re legyőzte a Fenerbahcét – igaz, már 3–0-ra is vezettek a görögök, így borítékolható, hogy nem lesz könnyű számukra a visszavágó.
Az őszi csoportkörben az FTC-vel egy csoportban szereplő, s a négyest veretlenül megnyerő Fiorentina a cseh Viktoria Plzen otthonába látogatott a harmadik számú európai kupasorozat negyeddöntőjében, s hiába birtokolta jóval többet a labdát és alakított ki jóval több helyzetet az olasz csapat, sehogy sem tudta bevenni a Viktoria kapuját.

A másik korai negyeddöntő jóval izgalmasabban alakult, a korábban a Ferencvárost is búcsúztató görög Olympiakosz a Fenerbahcét fogadta, és nagyon úgy festett, hogy bő fél óra alatt jelentős lépést tesz a továbbjutás kiharcolása felé, mert Konsztantinosz Fortunisz és Sztevan Jovetics góljával a 32. percben már 2–0-ra vezetett. Sőt, a második félidő első negyedórája vége felé közeledve Chiquinho révén a harmadik gólját is megszerezte a pireuszi alakulat, ám mégsem lehet teljesen nyugodt a párharc kimenetelét illetően. A Fenerbahce ugyanis nem adta fel és Dusan Tadics, illetve Irfan Kahveci révén hat perc alatt kétszer is betalált, így visszajött a párharcba. Az egyenlítés ugyan nem jött össze a törököknek, de a párharc ettől függetlenül még nem lefutott.

Az esti meccseken is érintett volt görög csapat, ám a PAOK-nak a belga FC Bruges vendégeként nem termett sok babér: miután a 6. percben hátrányba kerültek – a belgák Hugo Vetlesen góljának örültek –, a vendégek már nem tudtak egyenlíteni, amin persze sok csodálkozni való nincs: a görögök egyetlen kaput eltaláló lövéssel zárták a mérkőzést.

Az Aston Villa az első negyedóra végén megszerezte a vezetést a Lille ellen Ollie Watkins találatával – a 28 éves védő egy szöglet után bólintott közelről a kapuba. A szögletet pedig éppen az a John McGill adta be, aki a második gólt szerezte az 56. percben, amikor – szintén egy sarokrúgás után – okosan helyezett 18 méterről a jobb alsóba. A franciák röviddel később Gabriel Gudmundsson révén ugyan betaláltak, ám a játékvezető les miatt nem adta meg a gólt. A hajrában viszont már nem volt aggálya Bafodé Diakité góljával, így a Lille szépíteni tudott, így izgalmas visszavágóra van kilátás a jövő héten.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Olympiakosz Pireusz (görög)–Fenerbahce (török) 3–2 (Fortunisz 8., Jovetics 32., Chiquinho 57., ill. Tadics 68. – 11-esből, Kahveci 74.)
Viktoria Plzen (cseh)–Fiorentina (olasz) 0–0
FC Bruges (belga)–PAOK (görög) 1–0 (Vetlesen 6.)
Aston Villa (angol)–Lille OSC (francia) 2–1 (Watkins 13., McGinn, 56., ill. B. Diakité 84.)

Szóljon hozzá!