Ligue 1 - 2024.4.1.

KÉT VILLÁMGYORS ELLENCSAPÁS DÖNTÖTTE EL A FRANCIA KLASSZIKUST A PSG JAVÁRA

A Paris Saint-Germain nyerte meg a francia klasszikust: a párizsiak 2–0-ra győztek az Olympique Marseille vendégeként a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Ligue 1) 27. fordulójának vasárnap késő esti mérkőzésén.

A Marseille csak a hetedik helyen várta a PSG-t, de ez a párosítás minden körülmények között klasszikus a francia futballban. Ha esik, ha fúj – írhatjuk, és ezzel a vasárnap esti mérkőzést kísérő időjárásról is jelentettünk. Talán a csúszós talaj is szerepet játszott abban, hogy az OM, bár enyhe fölényben játszott az első félidőben, a támadás végi pontatlanságok miatt nem tudta megszerezni a vezetést.

A létszám tekintetében viszont előnybe került az OM: a 40. percben Benoit Bastien játékvezető elsőre nem ítélte súlyosnak Lucas Beraldo szabálytalanságát, csakhogy a VAR-szoba kirendelte őt a képernyő elé, és a látottak hatására végül kiállította a brazilt, aki utolsó emberként lökte el Pierre-Emerick Aubameyangot.

Hiába azonban az emberfór, a második félidő elején egy hazai labdavesztésből kontrázott a párizsi csapat, és a gyors akció végén Vitinha a jobb alsó sarokba lőtt, 0–1.

Az OM – amelynek védelmét a gól előtti percekben megbontotta Chancel Mbemba sérülése – heves támadásokkal válaszolt, Jordan Veretout egy kipattanóból a hálóba is bombázott, ám Luis Henrique lesen ácsorgott Gianluigi Donnarumma előtt, ezért szabadrúgás következett kifelé.

Luis Enrique ezúttal sem hagyta, hogy Kylian Mbappé végigjátssza a mérkőzést, a 65. percben lecserélte a nyáron minden bizonnyal távozó világbajnokot – és a húzás bejött, amihez azonban kellett az is, hogy Donnarumma több kisebb-nagyobb védéssel megakadályozza a hazai egyenlítést.

A 85. percben, OM-szöglet után újra PSG-ellencsapás bontakozott, Asraf Hakimi indította Marco Asensiót, ő keresztpasszal kiszolgálta a vele együtt becserélt, Mbappét váltó Goncalo Ramost, aki megkereste a legjobbnak vélt lövőpozíciót, majd laposan a kapuba helyezett, 0–2.

Donnarummának a hátralévő időben is akadt munkája, el is végezte, így a PSG 2–0-s győzelemmel erősítette meg pozícióját a tabella élén.

Az OM (nyolc győzelem és öt döntetlen után) először vesztett el hazai mérkőzést ebben a bajnoki kiírásban.

FRANCIA LIGUE 1
27. FORDULÓ, vasárnapi mérkőzések
Olympique Marseille–PSG 0–2 (Vitinha 53., Goncalo Ramos 85.)
Kiállítva: Beraldo (40., PSG)
KORÁBBAN
Lorient–Brest 0–1 (Del Castillo 86.)
Kiállítva: B. Brahimi (90+6., Brest)
Clermont–Toulouse 0–3 (Sierro 8., 79. – az elsőt 11-esből, Dallinga 73.)
Le Havre–Montpellier 0–2 (Ferri 72., Jullien 80.)
Nice–Nantes 1–2 (Moffi 72. – 11-esből, ill. Abline 19., Mosztafa Mohamed 76. – 11-esből)
Strasbourg–Rennes 2–0 (Senaya 71., Sebas 73.)

Szóljon hozzá!