Bundesliga - 2024.4.15.

Történelmet írt a Bayer Leverkusen – német bajnok lett!

Az 1904-ben alapított Bayer Leverkusen megnyerte története első bajnoki címét, megszakítva a Bayern München egymás után 11 aranyérmet számláló sorozatát. Xabi Alonso vezetőedző csapata a Werder Bremen 5–0-s legyőzésével biztosította be az aranyérmet a 29. fordulóban, öt körrel az idény vége előtt.
A Bayer Leverkusen játékára a Werder Bremen elleni bajnokin nem nyomta rá a bélyegét a nagy tét, az, hogy öt fordulóval a Bundesliga 2023–2024-es idényének vége előtt Xabi Alonso csapata bebiztosíthatja a klub történetének első bajnoki címét.

A Leverkusennek már az első félidőben megvoltak a helyzetei, és a vezetést is megszerezte az idényben 11. gólját szerző, a decemberi sérülése óta először kezdő nigériai Victor Boniface 11-esből szerzett találatával. A gyógyszergyáriak hosszú videózás után jutottak büntetőhöz, mert Harm Osmers játékvezető először továbbot intett Jonas Hofmann esésénél, de a visszajátszásból jól látszott, hogy Julián Malatini buktatta a hazaiak középpályását.

A második félidőben két 22-23 méteres, egymáshoz kísértetiesen hasonlító bombagóllal, a svájci Granit Xhaka és a szünetben csereként beálló Florian Wirtz révén növelte előnyét a hazai csapat.

Így már a 68. percben nyilvánvalóvá vált, hogy Leverkusenben sosem látott ünneplés kezdődhet a lefújás után, hiszen bajnoki címnek még nem örülhettek korábban az 1993-ban Német Kupa-győztes, 1988-ban pedig UEFA-kupa-győztes, a Bajnokok Ligájában egyszer (2002), a bajnokságban pedig ötször ezüstérmes (legutóbb 2011-ben) Rajna menti klub szurkolói.

A drukkerek már a 83. percben ellepték a pályát Wirtz újabb, idénybeli 10. góljánál, de a biztonságiaknak sikerült visszatessékelni őket a ledöntött reklámtáblák mögé. A 90. percben ugyanez ismétlődött meg a spanyol Álex Grimaldo passzából megint betaláló Wirtz gólja után, azzal a különbséggel, hogy már nem kellett visszatessékelni a drukkereket a lelátóra, mert ekkor már a játékvezető is úgy gondolta, nincs értelme folytatni, és lefújta a meccset.

A Leverkusen tehát 5–0-ra győzött a Werder ellen, bebiztosítva aranyérmet a 29. fordulóban, öt körrel az idény vége előtt. Hiszen 16 pont az előnye a második helyen álló Bayern München előtt, amely sorozatban 11 bajnoki cím után idén biztosan lemarad a bajnoki címről.

A szurkolók, ellepték a pályát, kezdetét vette a bajnoki ünneplés a Leverkusennél, amely a 2022-ben kinevezett Xabi Alonso irányításával ért fel a csúcsra. A salátástál átadására egyébként májusban kerül majd sor.

NÉMET BUNDESLIGA
29. FORDULÓ, vasárnapi mérkőzések
Bayer Leverkusen–Werder Bremen 5–0 (Boniface 25. – 11-esből, Xhaka 60., Wirtz 68., 83., 90.)

Szóljon hozzá!