Hazai - 2024.4.17.

Világhírű klubok fiataljai csapnak össze a 16. Puskás-Suzuki-kupán

Egy hónap múlva Felcsúton játszik az U17-es csapatok krémje: a hagyományos Puskás-Suzuki-kupa 16. kiírása következik, a Juventus és a Rangers először szerepel a viadalon.
Rohan az idő. Május 16. és 20. között már a 16. Puskás-Suzuki-kupát rendezik meg Felcsúton! Bizony, lassan nagykorú lesz a kezdeményezés, amely a feledhetetlen Puskás Ferenc emléke előtt tisztelegve utánpótlás-torna létrehozásában gondolkodott, s elsősorban olyan klubok vesznek részt a viadalon, amelyek köthetők a Honvéd és a Real Madrid legendájához. Minden túlzás nélkül kijelenthető, az esemény az U17-es korosztályban a világ egyik legrangosabb tornájává nőtte ki magát: 2008-ban valóság lett az álomból, megrendezték az első viadalt, akkor még Székesfehérváron négy csapat, a Panathinaikosz, a Real Madrid, a Budapest Honvéd és a Puskás Akadémia részvételével.

Az első győztes a Real Madrid lett, a csapatot olyan, mára világhírűvé váló labdarúgók erősítették, mint Daniel Carvajal és Lucas Vázquez, a döntőt 5–1-re levesztő Puskás Akadémiában pedig többek között a mostani NB I-es együttes kapitánya, Szolnoki Roland, valamint Gyurcsó Ádám is pályára lépett. Maradva még az érdekességeknél: 2009-ben Álvaro Morata lett a gólkirály, aki manapság az Atlético Madrid sztárja, 2012-ben a győztes Honvéd csapatából a döntőben négyszer betaláló Bobál Gergely lett a gólkirály és a legjobb játékos is, 2014-ben a döntőt a Real Madrid ellen 1–0-ra elveszítő házigazda kezdő tizenegyében a manapság Fehérváron védő Tóth Balázs, az Újpesten futballozó Tajti Mátyás és a 47-szeres válogatott Sallai Roland is ott volt, egy évvel később a Real Madridban a mostanra a PSG-hez tartozó Asraf Hakimi játszott jobbhátvédet, a Honvédban pedig Gergényi Bence balhátvédet. Kétezerhúszban a Covid miatt elmaradt a torna, és 2023-ban sem rendezték meg, mivel akkor zajlott az U17-es Eb Magyarországon, több csapat is játékost adott hazája válogatottjába, a júliusi időpont pedig többeknek nem felelt meg.

A Real Madrid és a Budapest Honvéd egyaránt ötször nyert, a Ferencváros, a Genk, a Flamengo és a Puskás Akadémia egyszer-egyszer, a felcsútiaknak mégoly sokat jelentő győzelmet egyébként a 2021-es torna hozta el: akkor Gruber Zsombor góljával nyerte meg a Puskás a Sporting elleni döntőt, a kapuban pedig Pécsi Ármin remekelt. Ami az idei tornát illeti, az olasz Juventus és a skót Rangers első bálozó, május 16-án Sporting–Juventus mérkőzés lesz a nyitányon, május 19-én a Real Madrid és Puskás Akadémia csatája zárja a csoportkört, majd Pünkösd hétfőn a helyosztók következnek.
A 16. PUSKÁS–SUZUKI-KUPA (MÁJUS 16−20.) CSOPORTBEOSZTÁSA
A-csoport: Genk (belga), Puskás Akadémia, Rangers (skót), Real Madrid (spanyol)
B-csoport: Budapest Honvéd-MFA, Juventus (olasz), Panathinaikosz (görög), Sporting CP (portugál)

Szóljon hozzá!