Hazai - 2024.5.21.

PSK: a Real Madridé a trófea, a Puskás Akadémia negyedik, a Honvéd hatodik lett

A Puskás–Suzuki-kupán hatodszor diadalmaskodott, így rekorder lett a Real Madrid, a döntőben a Sportingot verte meg. A Puskás Akadémia a bronzmeccsen csak tizenegyesekkel maradt alul a Juventusszal szemben.
A helyosztókkal zárult pünkösdhétfőn a felcsúti U17-es nemzetközi torna, a 16. Puskás–Suzuki-kupa.

Miután a hetedik helyet megszerezte a Panathinaikosz a Rangers 1–0-s legyőzésével, az ötödik helyért meccselt a Budapest Honvéd a Genkkel. Ezúttal a kispestiek nem tudták azt a formájukat mutatni, amit a Sporting 2–1-es legyőzésekor, föléjük nőtt a belga csapat, amely az első félidőben két gólt is szerzett. A második félidő már kiegyenlített volt, de megőrizte előnyét a Genk.

„A Genk a pihenőnapjáról érkezett, frissebb volt – értékelt lapunknak Bene Ferenc, a Honvéd U17-es csapatának vezetőedzője. – Ennek ellenére picit nagyobb odafigyeléssel elkerülhettük volna a vereséget, két gólt ajándékoztunk az ellenfélnek, amely ettől függetlenül megérdemelten nyert. Büszkék vagyunk a tornán nyújtott teljesítményünkre, nagyon erős nemzetközi mezőnyben álltunk helyt, amelynek intenzitását még szoknunk kell.”

Lipóczi Benedek, a kispestiek kapusa pedig azt mondta: „Ismét mindent beleadtunk, de most fáradtabbak voltunk. Át is aludtuk az első félidőt, a második félidei játékunkra büszkék lehetünk. Sokat passzoló, gyors csapat volt az ellenfelünk, de az egész tornán nagyszerű ellenfelekkel mérkőzhettünk meg, fontos nemzetközi tapasztalatokkal gazdagodtunk.”

A bronzmeccsen a házigazda Puskás Akadémia a Juventus ellen lépett a tízéves Pancho Aréna gyepére. Gyorsan érkezett a hideg zuhany, már az első percben betaláltak az olaszok Josue Banewa Grelaud révén. Ám nem roppantak össze a felcsútiak, több gólszerzési lehetőségük is adódott az első félidőben, a legnagyobb Pál Barnáé, aki szöglet után fejelt a jobb kapufa mellé. De ami elmaradt az első félidőben, az összejött hat perccel a szünet után, amikor két cserejátékos hozott össze gólt: Kenéz Kristóf lövése még kijött a kapusról, de a kipattanót a bal alsó sarokba küldte Zahorán Dávid! A küzdelem dominált a hátralévő időben, maradt a döntetlen, jöhetett a tizenegyespárbaj, amelyben a torinóiak céloztak pontosabban, 4–2-re nyertek.

„Meccsről meccsre fejlődtünk, erre a találkozóra támadásban még hatékonyabbá tudtunk válni, gyakran a védelem mögé tudtunk jutni, a széleken és a tengelyben is meg tudtuk bontani a Juventus védelmét – értékelt Laczkó Zsolt, a felcsútiak U17-es vezetőedzője. – Sok helyzetünk volt, de nem mindig ez dönt. Az egész idényünk nagyon jó volt, megnyertük a magyar bajnokságot, és amiatt vagyok a legboldogabb, hogy bizonyítottuk, játékban a nemzetközi mezőny legerősebb csapataitól sem maradunk el.”

„Nagyon örülök, hogy gólt szereztem a Juventus ellen, örök emlék marad, de annak még jobban örülök, hogy remekül küzdöttünk, kiadtunk magunkból mindent – mondta a Puskás Akadémia gólszerzője, Zahorán Dávid. – Sajnáljuk, hogy az első meccset a Rangers ellen elrontottuk, ha ott megőrizzük az előnyüket, még előkelőbb helyen végezhettünk volna, de összességében büszkék vagyunk, mert minden játékstílus, az olasz, a belga, a spanyol és a skót ellen is felvettük a versenyt.”

A Sporting–Real Madrid döntő kezdőrúgását Puskás Ferenc Spanyolországban élő dédunokája, Ane de Juan Damborena végezte el a Pancho Arénában. Korán vezetett a Sporting, de a második félidőben fordított a címvédő, a győztes gólt a csapatkapitány, az egész tornán remeklő Carlos Díez lőtte a bal alsó sarokba, így hatodszor lett aranyérmes az ezzel rekorderré váló királyi gárda. A díjakat és érmeket Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Akadémia alapítója, Mészáros Lőrinc, a PFLA kuratóriumi elnöke, Atsumi Masato, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója és Krisztián Róbert vezérigazgató-helyettes adta át.

Szóljon hozzá!