Fordulatos, küzdelmes meccsen verte Franciaország Romániát. Osztályzatok!

Franciaország-Románia 2-1

 

A fogadóirodáknál Franciaország számít az Európa-bajnokság legnagyobb esélyesének, ennek ellenére, megilletődötten kezdett a házigazda a nyitómeccsen Románia ellen. Olyannyira, hogy a 4. percben Lloris bravúrja kellett ahhoz, hogy Stancu közeli perdítése után ne kerüljön hátrányba.

 

Ezután viszont magához tért a francia válogatott, gólszerzési lehetőségei is voltak. Nem is akármilyenek. Előbb a 11. percben Payet beadását Giroud fejelte egy méterrel mellé tiszta helyzetből, majd jött a játékrész legnagyobb ziccere: Sagna centerezése után Griezmann rúgott lyukat, de Chirichesről visszapattant elé a labda, majd a kapufára fejelt a francia öt méterről.

 

francia1

 

Innentől kezdve hatalmas volt a küzdelem és a mezőnyjáték, de az első félidő legutolsó pillanatában Payet kifelé csavart szöglete után, Giroud fejelt nem sokkal fölé 9 méterről. Nem volt tehát gól az első játékrészben, de voltak szép megoldások, helyzetek, védések és a taktikai küzdelem is hatalmas volt.

 

Fordulás után nagyobb lett az iram, előbb Stancu lőtt kapásból, nagy helyzetből mellé, majd megszerezte a vezetést a házigazda. Giroud mutatta meg, hogy képes fejjel a kaput is eltalálni, jobb oldali beadás után a kapujából lomhán kimozduló Tatarusanu mellől bólintott az üresen hagyott kapuba az 57. percben. Nem sokkal később kettőre növelhette volna csapata előnyét a gólszerző, de ezúttal célt tévesztett.

 

Ez hatalmas hiba volt, már csak azért is, mert Stancu kihasznált egy Kassai Viktor által jogosan megadott tizenegyest, miután Evra akasztotta feleslegesen a tizenhatoson belül. Sokan talán már elkönyvelték, hogy 1-1 marad a vége, amikor a 89. percben Payet hatalmas, távoli bombagóljával megszerezte a győzelmet Franciaország.

 

2016-os Európa-bajnokság, nyitómérkőzés
A-csoport, 1. forduló
Franciaország-Románia 2-1
Párizs, Stade de France
Játékvezető: Kassai Viktor 6.5

G.: Giroud (57.), Payet (89.), ill. Stancu (65. – 11-esből)
Sárga lap: Giroud (68.), ill. Chiriches (32.), Rat (45.), Popa (79.)

Franciaország: Lloris 0 – Sagna 5.5, Rami 6.5, Koscielny 5.5, Evra 5 – Pogba 6 (Martial, 77. 0
) Kanté 7, Matuidi 6, – Griezmann 6 (Coman, 66. 0) Giroud 6.5, Payet 8 (Sissoko, 92. 0) . Szövetségi kapitány: Didier Deschamps.
Románia: Tatarusanu 5 – Sapunaru 6, Chiriches 6, Grigore 5.5, Rat 6 – Hoban 6 – Popa 5.5 (Torje, 82. 0) Stanciu 6 (Chipciu, 72.) Pintilii 6 Stancu 5.5 – Andone 5 (Alibec, 61. 0)

 

 

Didier Deschamp (Franciaország): – Tudtuk, hogy a román csapat ellen nem lesz könnyű győzni, de sikerült, és ennek nagyon örülök. Négy támadónk volt bent, ez egy nagy torna nyitó meccsének hajrájában nem feltétlenül automatikusan történik így.

 

Anghel Iordanescu (Románia): – Az elején fontos lett volna, hogy megszerezzük a vezetést, ám nem volt szerencsénk. A végén viszont a hazaiaknak az volt. Volt esélyünk arra, hogy ne szenvedjünk vereséget.

 

Szakértőink véleményei

 

Tóth Bálint: – A románok teljességgel egyenlő ellenfelei voltak a franciákkal, csak egy jól eltalált lövés döntött.

 

Prukner László:  – A románok mindkét félidő elején meglepték a franciákat, ekkor ziccereik is voltak. Az összkép alapján viszont a fiatal francia csapat többet tett a győzelemért.

 

 

Szóljon hozzá!