Külföldi , VB - 2017.6.15.

Napra pontosan 1 év múlva kezdődik a 2018-as futball-vb

Pontosan egy év múlva, 2018. június 14-én az orosz válogatott meccsével kezdődik a 2018-as futball-világbajnokág a moszkvai Luzsnyiki Stadionban.

 

 

Az orosz szervezők gőzerővel készülnek, a főpróba pedig már szombaton elindul az idei – két hetes – Konföderációs Kupa orosz-újzélandi rangadójával. Rajtuk kívül a német, az ausztrál, a chilei, a mexikói, a portugál és a kameruni válogatott lesz még ott a tornán. (A menetrendet itt böngészheti.)

Ezeket a meccseket négy teljesen új stadionban – Szentpétervár, Kazany, Moszkva és Szocsi – rendezik, lényegében mind a 2018-as vb-re készült. A szentpétervári Kresztovszkij-sziget végébe épül Kresztovszki Stadiumnak ez a torna lesz az avatója is.

Az oroszokat rengetegen kritizálták korábban a lassan és nehézkesen épülő stadionok miatt, szerdán épp a Human Rights Watch: a jogvédő szervezet a FIFA-t bírálta, mert nem tesz semmit a stadionokon dolgozó munkások munkafeltételeinek javításáért. Ahogy közleményükben írták, volt, hogy az építőknek mínusz 23 fokban kellett védőruházat- és felszerelések nélkül dolgozniuk.

Egy évvel a kezdés előtt már három biztos résztvevője van a vébének: a rendező Oroszország és a már márciusban kijutó Brazília mellett hétfőn Carlos Queiroz irányításával Irán is kiharcolta a részvételt.

Szóljon hozzá!