Külföldi - 2023.12.5.

Golden Boy: Jude Bellingham átvette a legjobb fiatalnak járó trófeát

A Real Madrid angol ásza klubváltása óta még csodálatosabban futballozik, toronymagas esélyesként meg is kapta a Tuttosport díját, amelynek Kerkez Milos is jelöltje volt.

Mint azt november 17-e óta tudni lehet, Jude Bellingham, a Real Madrid támadó középpályása kapta meg a legjobb 21 éven aluli labdarúgónak járó Golden Boy („Aranyifjú”)-díjat – amit a hétfőn este a Torinóban rendezett Tuttosport-gálán át is vett a fiatal labdarúgó.

A legjobb 21 éves (vagy fiatalabb) futballistát immár huszonegyedik esztendeje, 2003 óta tünteti ki évről évre az olasz Tuttosport, a torinói sportnapilap. A díjról ötven futballszakíró dönt, köztük a Bild (Németország), a Blick (Svájc), az A Bola (Portugália), a L’Équipe (Franciaország), a France Football (Franciaország), a Marca (Spanyolország), a Mundo Deportivo (Spanyolország), a Ta Nea (Görögország), a Szport Ekszpressz (Oroszország), a De Telegraaf (Hollandia) vagy a The Times (Egyesült Királyság) főszerkesztője. Magyarországról Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke szavazott, aki a szervezők meghívására a helyszínen követte az eseményeket. Sorrendje a következő volt: 1. Jude Bellingham, 2. Jamal Musiala, 3. Xavi Simons, 4. Rasmus Höjlund, 5. Kerkez Milos. Minden szavazólapon az első helyre tett játékos tíz pontot kapott, a második hetet, a harmadik ötöt, a negyedik és ötödik hármat, illetve egyet. A jelöltek közül húszat a Football Benchmark adatai alapján összeállított ranglista alapján választottak ki, míg további ötöt a Tutto­sport szerkesztősége választott.

Jude Bellingham megünneplése előtt a hétfői gálán díjazták például a női Golden Boy-győztest (Aitana Bonmati – Barcelona), a Golden Girlt (Linda Caicedo – Real Madrid), a legjobb játékosügynököt (Ali Barat), a legjobb európai klubelnököt (Tony Bloom – Brighton), a legjobb menedzsert (Edu Gaspar – Arsenal), a legjobb edzőt (Roberto De Zerbi – Brighton), a legjobb olasz fiatalt (Giorgio Scalvini – Atalanta), és még számos más kategóriában adtak át elismeréseket. A fair play díjas Federico Gatti, a Juventus védője lett, a Golden Boy Év embere-díjat Erling Haaland, a Manchester City 2023-ban Bajnokok Ligája-győztes norvég csatára kapta, az életműdíjat pedig Cesc Fabregas.

A névadó díj szavazásában tehát meglepetés nem történt az idén: a toronymagas esélyes Jude Bellingham kapta meg a Golden Boy-díjat. A Real Madrid angol támadó középpályása már 2021-ben és 2022-ben Dortmund-játékosként is ott volt a jelöltek között, sőt mindkétszer második lett, előbb Pedri, majd az ugyancsak Barcelona-középpályás Gavi mögött. A díj tehát Spanyolországban marad, a két katalán tehetség után most egy Real Madrid-játékosnál, aki az év első felét még a Dortmundban töltötte. Bellingham nyári csapatváltása jobban aligha sikerülhetett volna. Amíg Dortmundban többnyire középső középpályásként szerepelt, Carlo Ancelotti kicsit előrébb játszatja – és a kezdetektől ontja a gólokat. Rögtön az első bajnokiján betalált a Bilbao otthonában, és eddigi 13 La Liga-meccsén 11 találatnál jár, duplázott az Almería és az Osasuna ellen, no meg az ő két góljával fordították és nyerték meg a királyiak idegenben a Barcelona elleni szuperrangadót. A Bajnokok Ligájában is már négy gólnál jár négy találkozón.

„Nagyon hálás vagyok az elismerésért, de őszintén szólva nincs nehéz dolgom, mert a világ legjobb csapatában játszom. Imádom Madridot, gyönyörű város csodás emberekkel, nagyszerű ételekkel, és a csapattársaim mindenben segítenek engem. Lenyűgözőek a körülmények, nekem csak a játékra kell koncentrálnom”  – fogalmazott szerényen a színpadon Jude Bellingham.

A Tuttosport listájáról a szurkolók is kiválaszthatták a kedvencüket a szaklap honlapján. A drukkerek szavazásán több mint hárommillióan voksoltak, és ott is Bellingham nyert, így két aranyszínű labdát mintázó trófeát vett át és emelhetett egyszerre a magasba a torinói gálán.

Szóljon hozzá!