Külföldi - 2024.2.3.

AFRIKA-KUPA: MEGINT LOOKMAN VOLT A FŐSZEREPLŐ, NIGÉRIA MÁR AZ ELŐDÖNTŐBEN

Elsőként Nigéria jutott be a labdarúgó Afrikai Nemzetek Kupája elődöntőjébe: a „szuper sasok” 1–0-ra legyőzték Angolát az Elefántcsontparton zajló torna pénteki játéknapján. Az esti mérkőzésen a Kongói DK örülhetett, 3–1-re megverte Guineát, és szintén bejutott a legjobb négy közé.

NIGÉRIA–ANGOLA 1–0

Az első helyzet az angolai Mabululu előtt adódott az 5. percben, de aztán átvették a kezdeményezést a nigériaiak, és a 41. percben meg is szerezték a vezetést: Moses Simon végezte az előkészítő munkát, nagy vágta után pontosan gurított középre balról, és Ademola Lookman – aki az előző körben két góljával kiejtette Kamerunt – a kapuba bombázott.

A második játékrészben az angolai Zini kapufát lőtt, a nigériai Victor Osimhen pedig lesgólt fejelt – az eredmény nem változott.

A háromszoros bajnok, a legutóbbi kiírásban a nyolcaddöntőben kieső nigériaiak a Zöld-foki-szigetek–Dél-Afrika csata győztesével találkoznak majd a jövő szerdai elődöntőben.

KONGÓI DK–GUINEA 3–1

Az esti mérkőzésen Mohamed Bayo tizenegyesével a guineaiak szerezték meg a vezetést, de gyorsan megadatott a lehetőség a büntetőt okozó Chancel Mbembának a javításra: a 27. percben a kongói csapatkapitány gyorsan eszmélt, amikor egy szöglet után éppen elé pattant a labda, és közelről a léc alá lőtt.

A második félidő derekán aztán a guineai védelem is összehozott egy tizenegyest, Yoane Wissa belőttea végére pedig maradt egy különlegesség: Arthur Masuaku az oldalvonal mellől végezhetett el szabadrúgást, mindenki beadást várt, Ibrahim Koné kapus is, azonban a lille-i védő gondolt egy merészet, és a rövid felső sarokba ágyúzta a labdát, eldöntve ezzel a mérkőzést.

A kongóiak legutóbb ki sem jutottak a kontinenstornára – most a döntőért játszhatnak majd a Mali–Elefántcsontpart meccs nyertesével.

AFRIKA-KUPA, ELEFÁNTCSONTPART
NEGYEDDÖNTŐ
Nigéria–Angola 1–0 (Lookman 41.)
Kongói DK–Guinea 3–1 (Ch. Mbemba 27., Wissa 65. – 11-esből, Masuaku 82., ill. Bayo 20. – 11-esből)

A szombati program
18.00: Mali–Elefántcsontpart
21.00: Zöld-foki-szigetek–Dél-Afrika

Szóljon hozzá!