Külföldi - 2024.2.8.

AFRIKA-KUPA: NIGÉRIA ÉS ELEFÁNTCSONTPART JÁTSSZA A DÖNTŐT

Nigéria és Elefántcsontpart játssza az Afrika-kupa döntőjét, miután előbbi tizenegyesekkel megverte Dél-Afrikát, míg a torna házigazdája a Kongói DK-t múlta felül 1–0-ra a szerdai elődöntőben.

NIGÉRIA–DÉL-AFRIKA

Az első félidőben nem volt nagy különbség a két csapat között. Bár Dél-Afrika többet birtokolta a labdát, és eggyel többször veszélyeztette az ellenfél kapuját, nem szerzett gólt, mint ahogy Nigéria sem.

A második félidőben a 67. perc hozta el a változást: William Troost-Ekong, a PAOK védője értékesítette a büntetőt, vezetéshez juttatva Nigériát. 

Már-már a döntőben láthatták magukat José Peseiro játékosai, de a 90. percben Teboho Mokoena, a  Mamelodi Sundowns középpályása szintén büntetőből egyenlített. A 96. percben a Bafana Bafana fordíthatott volna, ám Khuliso Mudau ziccerben fölé bombázott.

A hosszabbítás nem hozott gólt, így tizenegyespárbaj következett. A nigériaiaknál Terem Moffi, Kenneth Omeruo, Troost-Ekong és Kelechi Iheanacho belőtte, Ola Aina kihagyta a kísérletét, míg a másik oldalon Mihlali Mayambela és Mothobi Mvala találata mellett ketten (Mokoena és Evindece Makgopa) is hibáztak, így 4–2-vel Nigéria jutott be elsőként a döntőbe.

ELEFÁNTCSONTPART–KONGÓI DK

Nigéria ellenfele a házigazda Elefántcsontpart lesz, amely egyetlen góllal győzte le a Kongói DK-t. A Borussia Dortmund klasszisa, Sébastian Haller a 65. percben érdekes lövéssel juttatta a labdát a kongóiak kapujába.  1–0

Az aranycsatát február 11-én rendezik meg Abidjanban, ahol a Dél-Afrika–Kongói DK összecsapásra is sor kerül a bronzéremért – de egy nappal korábban.

AFRIKA-KUPA, ELEFÁNTCSONTPART
ELŐDÖNTŐ
Nigéria–Dél-Afrika 1–1 (Troost-Ekong 67. – 11-esből, ill. Mokoena 90. – 11-esből) – 11-esekkel 4–2
Kiállítva: Kekana (115., Dél-Afrika)
Elefántcsontpart–Kongói DK 1–0 (Haller 65.)

Szóljon hozzá!