Külföldi - 2024.3.22.

PORTUGÁLIA ELRONTOTTA JON DAHL TOMASSON DEBÜTÁLÁSÁT

Több felkészülési mérkőzést is rendeztek csütörtökön világszerte, ezek közül ötöt a labdarúgó Európa-bajnokságra való felkészülés jegyében. Kora este az orosz válogatott 4–0-ra kiütötte Szerbiát, és hasonlóan könnyed győzelmet aratott Portugália, amely Svédországot verte meg 5–2-re.

A portugál válogatott az éppen „szabadságát” töltő Cristiano Ronaldo nélkül, de a veterán Pepével a soraiban fogadta Svédországot Guimaraesben. Az északiaknál bemutatkozott az új szövetségi kapitány, a korábbi kiváló dán gólvágó, Jon Dahl Tomasson, aki, ha mást nem is, azt biztosan megtapasztalta a meccs után, hogy bőven lesz még munkája a válogatottnál. Portugália ugyanis Eb-esélyeshez méltó előadást rendezett, és lemosta a pályáról a szedett-vedett társaság benyomását keltő svéd csapatot.

A 24. percben Bernardo Silva elsőre még a kapufát találta el, de a kipattanóra azonnal rástartolt Rafael Leao, aki óriási erővel bombázott a svéd kapuba – a löketben akkora erő volt, hogy a labda egészen az ötösig gurult vissza a hálóból (1–0). Nem kellett sokat várni a második portugál gólra sem, a 33. percben Matheus Nunes növelte csapata előnyét (2–0), majd még a szünet előtt Bruno Fernandes is feliratkozott a góllövők közé, miután értékesítette Nelson Semedo kötényben továebbított labdáját (3–0).

A második félidőben sem álltak le a portugálok: az 57. percben Bruma volt eredményes (4–0), erre egy perccel később a svédek magyar származású támadója, Viktor Gyökeres válaszolt, megszerezve csapata becsületgólját (4–1). A hajrára még két gólt tartogattak a felek: a 61. percben Goncalo Ramos is betalált (5–1)de az utolsó szó legalább a svédeké volt, a 90. percben Gustaf Nilsson állította be az 5–2-es végeredményt.

A portugál válogatott hatalmas szériában van, a tavaly januárban kinevezett Roberto Martínez irányításával egyhuzamban a 11. meccsét nyerte meg.

Szóljon hozzá!