Külföldi - 2024.5.19.

Megvédte bajnoki címét a Sparta Praha

Az előző idényt követően ismét a Sparta Praha lett a cseh élvonalbeli labdarúgó-bajnokság bajnoka. Eldőlt a bajnoki arany sorsa Koszovóban és Montenegróban is.
A Sparta Praha 5–0-ra nyert a Mladá Boleslav vendégeként, ezzel biztossá vált, hogy a második helyen álló városi rivális, a Slováckót idegenben 2–1-re legyőző Slavia már nem érheti utól a cseh bajnokság idei kiírásában.

A Sparta a mai Cseh Köztársaság élvonalában 14. bajnoki címét szerezte, ezekhez a Csehszlovákia és az Osztrák-Magyar Monarchia részét képező Cseh Királyság fennállása idején szerzett elsőségeket hozzáadva összesen 38 aranynál jár.

A cseh bajnok a már biztosan ezüstérmes Slaviával együtt a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében indulhat a következő idényben.

A jugoszláv időkben csak a koszovói autonóm körzeti bajnokság legfelsőbb szintjéig jutó KF Ballkani harmadik bajnoki címét szerezte meg a függetlenségét 2008-ban kikiáltó, a FIFA-hoz és a UEFA-hoz pedig 2016-ban csatlakozó ország élvonalában.

Kettő év híján száz éve alapították a montenegrói Tuzi kisvárosában az FK Decsicset, amely ma először nyert élvonalbeli aranyat.

A koszovói és a montenegrói bajnok a Ferencvároshoz hasonlóan a BL első selejtezőkörében kezd.

Lang Ádám a kispadról nézte végig, ahogyan csapata, az Omonia már az első félidőben három gólt kap, majd ezekkel elbukja a Ciprusi Kupa döntőjét a Pafosz ellen, amely először nyerte meg a sorozatot. A győztes a Magyar Kupa-győztes Pakshoz hasonlóan az Európa-liga 1. selejtezőkörében kezdi meg a következő idényben nemzetközi szereplését.

Cikkünk megjelenésekor az 54 európai élvonalbeli bajnokságból még 12-ben nem dőlt el az aranyérem sorsa. Az 55 nemzeti kupából még 23-at nem emeltek magasba. (Tavaszi-őszi rendszer alkalmazása esetén a 2023-as kiírást vettük számításba, mivel az ezekben megszerzett eredmény számít a 2024–2025-ös nemzetközi kupaszereplés során.)

Szóljon hozzá!