Bajnokok Ligája - 2023.9.1.

BL-sorsolás: PSG, Dortmund, Milan, Newcastle a halálcsoport

Csütörtök este Monacóban, a Grimaldi Forumban elkészítették a labdarúgó Bajnokok Ligája 2023–2024-es főtáblájának csoportbeosztását – ránézésre az F jelű a halálcsoport a PSG-vel, a Dortmunddal, a Milannal, a Newcastle Uniteddel, s mindegyik négyesbe került korábbi aranyérmes. Az UEFA-gála keretében díjazták az előző idény legjobb férfi és női futballistáját, valamint a férficsapatok és a női csapatok mezőnyének legjobb edzőjét. A férfiaknál Erling Haaland és Pep Guardiola, a Manchester City gólgyárosa és menedzsere, a nőknél a spanyol Aitana Bonmatí és az angol válogatott holland szövetségi kapitánya, Sarina Wiegman a díjazott. Az elnöki különdíjat a német Miroslav Klose kapta meg.

Willi Orbánt és Gulácsi Pétert foglalkoztató német RB Leipzig a G-csoportban a címvédő Manchester Cityvel, a szerb Crvena zvezdával és a svájci Young Boysszal játszik, a Schäfer Andrást soraiban tudó Union Berlin pedig a C jelű négyesbe került az olasz bajnok Napoli, a spanyol gigász, a Real Madrid és a portugál Braga mellé.

Az A-csoportban érdekelt Bayern München és a Manchester United az 1998–1999-es kiírásban vívott emlékezetes döntőt egymással, amelyet a „vörös ördögök” Teddy Sheringham és Ole Gunar Solksjaer révén fordítottak meg a rendes játékidő hosszabbításában. A csoportkörben a 2001–2002-es évadban találkoztak legutóbb, akkor Münchenben (1–1) és Manchesterben (0–0) is megosztoztak a pontokon. Azóta a 2009–2010-es és a 2013–2014-es évadban is a negyeddöntőben találkozott a két fél, mindkét alkalommal a bajorok jutottak tovább, előbb 4–4-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal, majd 4–2-es összesítéssel.

Az MU-nál viszont csak az FC Barcelona (ötször) kapott ki többször a bajoroktól a nemzetközi porondon.

Szintén nem a „vörös ördögök” mellett szól, hogy az FC Köbenhavn első győzelmét a Bajnokok Ligájában épp a manchesteriek ellen aratta még 2006 novemberében, amikor 1–0-ra nyert hazai pályán.

Közeli ismerősök a B-csoportban. A PSV két jelenlegi csoportellenfelével is találkozott az előző idényben, az Európa-ligában ugyanis egy csoportban volt az Arsenallal, amelytől idegenben 1–0-ra kikapott, de otthon 2–0-ra legyőzte. Az „ágyúsok” megnyerték akkor a csoportot, a hollandok pedig másodikként jutottak tovább, a nyolcaddöntőért viszont 3–2-es összesítéssel búcsúztak a későbbi győztes Sevillával szemben.

Még a 14-szeres Bajnokok Ligája-győztes számára is akad olyan ellenfél, amellyel nem találkozott az elitsorozatban, ráadásul több is, ugyanis a C-csoportban mostani ellenfelei közül sem a portugál Bragával, sem a Schäfer Andrást foglalkoztató Union Berlinnel nem mérkőzött még. Nem úgy az olasz bajnoki címvédő Napolival, amellyel négyszer is összecsapott az európai kupákban, s veretlen maradt a Real Madrid (három győzelem, egy döntetlen).

A D-csoportban megismétlődik a legutóbbi negyeddöntő és az 1965-ös finálé az Inter és a Benfica összecsapásával, ráadásul a milánóiak a nemzetközi porondon még veretlenek a lisszaboniakkal szemben (három győzelem, két döntetlen).

Az E-csoportban két korábbi BEK-győztes is található, az első kalapból érkező Feyenoord (1970) és a Celtic (1967) – érdekesség, hogy a holland csapat éppen a glasgow-i zöld-fehéreket verte meg abban a bizonyos 53 évvel ezelőtti milánói döntőben. Újra felvehetik tehát a kesztyűt, és természetesen van előzménye a Lazio és az Atlético Madrid párharcának is – egyszer az olasz csapat (UEFA-kupa), egyszer a spanyol klub (Európa-liga) jutott tovább egyenes kieséses csatájukból. Visszatérve még a Feyenoordhoz, a holland bajnok az elmúlt két európai idényében öt meccset játszott római csapatok ellen.

Irány az F-csoport! A PSG-nek először adatik meg, hogy egy BL-csoportkörben csupa topligás ellenféllel nézzen farkasszemet, köztük két korábbi győztessel. A Dortmund, Milan, Newcastle névsor láttán a francia fővárosban alighanem szívesen lemondanának erről a kuriózumról, tudván azt is, hogy például a Milant négy próbálkozásból egyszer sem tudták legyőzni… Lesz egy testvércsata is a csoportban: Lucas Hernandez (PSG) Théo Hernandez (Milan) ellen! A Newcastle számára mindhárom ellenfél új lesz, még egyikkel sem játszott hivatalos mérkőzést.

S hát hogy legyen egy harmadik német–angol párharc is, tekintsünk végig a G-csoporton, ahová az első kalapból a címvédő Manchester City, a másodikból a Gulácsi Péter és Willi Orbán személyében két magyar válogatottat foglalkoztató Leipzig került. A legutóbbi idényben is összeakadtak, a nyolcaddöntő 7–0-s visszavágója Erling Haaland öt góljáról örökre emlékezetes marad. Az előző BL-kiírás 10 német–angol meccséből a német klubok csak egyet nyertek meg, az angolok ötöt.

S végül a H-csoport: a Barcelona 21 év után játszik újra belga csapattal a BL-ben. Akkor az FC Bruges volt az ellenfél, most a BL-újonc Royal Antwerp lesz. A két klub egyébként már találkozott egymással az európai kupaporondon, a Vásárvárosok Kupája 1965–1966-os kiírásában a Barca 3–2-es összesítéssel ment tovább, és meg is nyerte a sorozatot.

BAJNOKOK LIGÁJA
A CSOPORTBEOSZTÁS
• A-CSOPORT
Bayern München (német)
Manchester United (angol)
FC Köbenhavn (dán)
Galatasaray (török)
• B-CSOPORT
Sevilla (spanyol)
Arsenal (angol)
PSV (holland)
Lens (francia)
• C-CSOPORT
Napoli 
(olasz)
Real Madrid (spanyol)
Braga (portugál)
Union Berlin (német)
• D-CSOPORT
Benfica (portugál)
Internazionale (olasz)
Salzburg (osztrák)
Real Sociedad (spanyol)
• E-CSOPORT
Feyenoord (holland)
Atlético Madrid (spanyol)
Lazio (olasz)
Celtic (skót)
• F-CSOPORT
Paris Saint-Germain 
(francia)
Borussia Dortmund (német)
Milan (olasz)
Newcastle United (angol)
• G-CSOPORT
Manchester City (angol)
RB Leipzig (német)
Crvena zvezda (szerb)
Young Boys (svájci)
• H-CSOPORT
Barcelona 
(spanyol)
Porto (portugál)
Sahtar Doneck (ukrán)
Antwerp (belga)

A csoportokból az első és a második helyezett bejut a nyolcaddöntőbe, a harmadik helyezett átsorol az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába, a negyedik kiesik.

Szóljon hozzá!